Achillea millefolium ‘Cassis’

2,40€

Ni na zalogi

Vrsta: navadni rman (Achillea millefolium)

Kultivar: ‘Cassis’

Opis: ploščata temno rožnatordeča socvetja

Cveti: jun/okt

Višina: 60 cm

Št. sadik na m2: 7

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: 10,5 cm

Rastišče, vzdrževanje

Čeprav v tem rodu najdemo zelo veliko različnih vrst, vseeno lahko posplošimo, da vse vrste potrebujejo odcedna tla in svetlo rastišče, kjer je vsaj pol dneva sončno. Največje razlike so v potrebi po količini vode.
Najpogosteje na vrtovih gojimo navadni rman (Achillea millefolium) ali njegove križance. Navadni rman prenese tudi zelo sušne razmere, medtem ko tega ne moremo trditi za vse njegove križance, saj lahko zelo hitro ovenijo. Za njih je značilna tudi kratkoživost, zato jih je potrebno zelo redno razsajati.
Druga najpogostejša vrsta s svojimi sortami je osladni rman (Achille filipendulina). Ta prenese precej sušne in vroče razmere in je mnogo bolj trajen, zato ga na istem mestu lahko pustimo kar nekaj let. Socvetja so bolj gosta in trdna, zato so primerna tudi za suho cvetje.
Zelo nizke, prekrovno se razraščajoče vrste v naravi najpogosteje najdemo na zelo odcednih, kamnitih in izpostavljenih rastiščih, zato jim tudi v vrtu priskrbimo zelo odcedne in sončne razmere.

Bolezni, škodljivci

Rmane le redko napadejo klasične ratlinske bolezni, pojavi se lahko predvsem siva plesen.

Oblikovanje

Višje sorte in vrste so prekrasne v zasaditvah z drugimi trajnicami, poleg tega pa so zelo uporabne za šopke in suho cvetje. Kombiniramo jih s trajnicami s pokončnimi, megličastimi ali okroglimi socvetji. Nepogrešljivi so v podeželskih vrtovih ter sonaravnih zasaditvah z okrasnimi travami.
Nizke vrste in sorte so odlične v skalnjakih, škarpnikih in peščenih gredah.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Achillea millefolium 'Cassis'”

*