Vrsta: vrtna kresnica (Astilbe × arendsii)

Kultivar: ‘Fanal’

Opis: vinsko rdeča

Cveti: jul

Višina: 60 cm

Št. sadik na m2: 7

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: gola korenina / 9 cm

Rastišče, vzdrževanje

Pri gojenju posnemamo naravna rastišča in jim tako zagotovimo humozna in konstantno vlažna tla v gozdnem vrtu, ob ribniku ali v cvetličnem loncu. Bolj ko je rastlina izpostavljena soncu, bolj vlažno rastišče potrebuje. V normalni vrtni zemlji potrebuje delno senco. Odcvetela socvetja je najbolje pustiti, saj mnoga ostanejo lepa tudi pozimi, ko se na njih nabira slana. Rastline porežemo do tal konec zime.
Ker danes gojimo predvsem križance, ki pa jih je ogromno, kresnice razvrščamo v nekaj skupin glede na prevladujoče lastnosti ene izmed starševskih vrst:
1. Astilbe x arendsii križanci so od 50-120 cm visoki, listi so večinoma suličasti, 2-3 delni, socvetja največjih sort pa dosežejo dolžino 45cm,
2. A. chinensis križanci so ali nizke, 15-12 cm ali visoke rasti, 80-130 cm, listi so bolj eliptične oblike in tridelni, socvetja so dolga največ 20 cm,
3. A. japonica križanci so visoki od 50-100 cm, listi so 2-3 delni, socvetja razvejana in pokončna (do 20 cm),
4. A. simplicifolia križanci imajo še posebno fino narezane, dvodelne liste, rastline dosežejo višino 30-50cm, socvetja so širša in bolj zračnega ter nežnega videza,
5. A. thunbergii križanci so visoki 50-80 cm, listi so večinoma suličasti in dvodelni, socvetja so dolga (20-30 cm), zračna ter v belih in rožnatih odtenkih.

Bolezni, škodljivci

Bolezni so pri kresnicah redkost, jih pa lahko napade rilčkar, ki se hrani s koreninskim sistemom, odrasel hrošč pa ustvarja polkrožne objede na robovih listov.

Oblikovanje

Skupaj z bergenijami, zalimi kobulčki in praprotmi jih sadimo v svetlo senco ali polsenco v grede kjer želimo naraven učinek. Če jih vključujemo v bolj sončne grede, poskrbimo, da bodo vsaj delo zasenčene z višjimi rastlinami v okolici. Socvetja večine vrst in sort so odlična za rezano cvetje.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Astilbe 'Fanal'”

*