Vrsta: srčastolistna bergenija (Bergenia cordifolia)

Kultivar:

Opis: izredno trpežna, zimzelena, rožnato cvetoča

Cveti: apr/maj

Višina: 40 cm

Št. sadik na m2: 7

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: 9 cm

Rastišče, vzdrževanje

Bergenija je v kultivaciji je že zelo dolgo in tudi v Sloveniji velja za zelo staro vrtno rastlino. Veliko so jo sadili v najbolj senčne predele, kjer sicer preživi, a še zdaleč ne more pokazati vseh svojih odličnosti. Ravno zaradi tega je neupravičeno pri marsikom dobila slab prizvok neugledne rastline. Na bolj sončnih rastiščih tvori goste gruče velikih bleščečih zimzelenih listov med katerimi se že marca dvignejo stebla z rožnatimi ali belimi cvetovi. Na vrtu velja za eno najbolj trpežnih rastlin. Ker je zizmelena dodatne oskrbe ne potrebuje, odrežemo lahko le odcvetela socvetja.

Bolezni, škodljivci

Je zelo zdrava rastlina. Od škodljivcev jo lahko napade rilčkar, kar pa razen v cvetličnih posodah največkrat zanjo ni fatalno.

Oblikovanje

Zaradi trpežnosti in velike prilagodljivosti, so bergenije ene najboljših prekrovnih rastlin, ki tvorijo zimzelene preproge velikih listov tudi v najslabših pogojih, kot je npr. suha senca. Čudovita je kot obroba gred, kot teksturna popestritev in zimzeleno »ogrodje« zelnatih zasaditev.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Bergenia cordifolia”

*