Vrsta: koprivasta zvončnica (Campanula trachelium)

Kultivar: ‘Bernice’

Opis: dvojen temno vijolične cvet

Cveti: jun/avg

Višina: 60 cm

Št. sadik na m2: 7

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: 10,5 cm

Rastišče, vzdrževanje

Ta raznolika skupina rastlin naseljuje zelo različne habitate, zato je potrebno za vsako vrsto posebej poznati njene zahteve. Spodaj je navedenih nekaj skupin z značilnimi in najpogosteje sajenimi vrstami ter njihovimi zahtevami ter uporabi v vrtu.

Campanula carpatica in Campanula cochlearifolia

Karpatska in trebušasta zvončnica s svojimi številnimi sortami in sorodnimi križanci spadata med nizke, gručasto rastoče zvončnice, ki so zelo zdrave oz. odporne na bolezni in škodljivce, nekaj malega težav lahko povzročijo le polži. Sadimo jih na sončno do polsenčno lego v normalna vrtna tla, lahko pa jih uporabimo tudi v nekoliko bolj peščenih tleh skalnjaka. Po cvetenju lahko zgornji del konkretneje porežemo, da se rastlina še malo obraste oz. odstranimo vse odcvetele cvetove. Jeseni nadzemni del počistimo.

Campanula poscharskyana, C. portenschlagiana, C. garganica

Slednje prav tako spadajo med nizke vrste, le da se od prejšnjih ločijo po načinu rasti. Na prvi pogled sicer prav tako lahko izgledajo le kot gručasto rastoče, a imajo v tleh mnogo globlje korenine, ki si najdejo prostor tudi v najožjih skalnih razpokah, zato so na sušo in vročino ene najbolj odpornih zvončnic. V naravi jih najdemo v sklanih rastiščih, velikokrat se tudi same zasejejo v špranje kamnitih zidov. Nekatere se tudi vegetativno širijo po okolici in zasedejo tudi za rast rastlin najbolj neugodne kotičke. Skupni so jim bolj ali manj zvezdasti cvetovi, ki se pojavljajo v velikih množicah.

Campanula glomerata, C. persicifolia, C. lactiflora, C. trachelium…

Klobčasta, breskovolistna, mlečnocvetna, koprivasta zvončnica in še nekaj višje rastočih trajnih vrst v glavnini potrebujejo konstanto vlažna, a odcedna vrtna tla. Od omenjenih je le breskovolistna (C. persicifolia) bolj odporna na sušne razmere. Mnoge od naštetih rade pocvitajo, zato jim odcvetele dele socvetij sproti odstranjujemo. Večina jih prezimi v obliki pritličnih listnih rozet, zato jeseni ali pozimi porežemo le pokončna stebla. Gre za zdrave rastline, le redko se pojavi siva plesen.
Lepo se podajo v mešane zasaditve, lahko jih vključimo tudi v travniške gredice, večina pa je zaradi naravnega izgleda in tolerance za polsenco primerna tudi za oblikovanje zasaditev, ki posnemajo gozdni rob.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Campanula trachelium 'Bernice'”

*