Vrsta: iskrivka, hojhera (Huchera hy.)

Kultivar: ‘Obsidian’

Opis: skoraj črn list, gladek, krem cvet, zimzelena

Cveti: jun/avg

Višina: 30 cm

Št. sadik na m2: 7

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: 12 cm

Rastišče, vzdrževanje

Iskrivke na splošno gojimo v humoznih, odcednih in stalno vlažnih tleh. Je pa med številnimi križanci, ki jih srečujemo po vrtnarijah vseeno nekaj razlik. Te so odvisne je od starševskih vrst, iz katerih so bili pridobljeni (več o tem v ENCIKLOPEDIJI). Zelo grobo križance razdelimo na tiste, ki imajo mehkodlakave liste. Za večino teh velja, da prenesejo precej sušne razmere, seveda pa najdemo na sušo trpežne tudi »gladkolistne« sorte (npr. 'Gergia Peach'). Večina jih najlepše raste na soncu in v polsenci. Na soncu bo v kombinaciji s sušo poškodovalo le zelo svetlo oranžne in citronsko rumene sorte. Za slednje moramo najti ravbo pravo mesto, kjer je vsaj nekaj sonca, saj v polni senci precej pozelenijo. Iskrivke je dobro na nekaj let razsaditi. Še posebno na preveč senčnih mestih se rado zgodi, da se po prvem letu rastlina zmanjša in nato lahko tudi počasi izgine.

Bolezni, škodljivci

Edini resnejši škodljivec je rilčkar, ki na listih ustvari polkrožne izjede, ličinke (beli črvički) pa se prehranjujejo s koreninskim sistemom. Če se iskrivka preveč fleksibilno premika levo in desno, ko jo potresemo z roko in imamo občutek, da se slabo drži tal, jo je najbolje izkopati in preveriti koreninski vrat. Ličinke uničimo, okolico pa zalijemo z nematodami, ki so naravni parazit rilčkarja.

Oblikovanje

Zaradi neverjetnih barv listov so iskrivke nepogrešljive v izzivalnih sodobnih pristopih oblikovanja zasaditev, odlične barvni poudarek v polsenčnih gredah, trendovska strukturna rastlina sezonskih zasaditve v loncih in koritih…
Trpežne vrste in sorte lahko uporabimo tudi kot prekrovno rastlino npr, pod listopadnim drevjem. Še posebno starejše sorte vrste H. brizoides pa so s svojimi rožnatimi, rdečimi ali belimi cvetovi krasna sestavina podeželskih vrtov, kjer jih uporabimo tudi kor vir cvetja za šopke.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Heuchera 'Obsidian'”

*