Vrsta: hosta (Hosta hy.)

Kultivar: ‘Big Daddy’

Opis: sivomoder, naguban, konkaven list, cvet pastelno vijoličen do bel

Cveti: jun/jul

Višina: 60 cm, cvet 90 cm

Št. sadik na m2: 3-5

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: 11 cm / gola korenina

Rastišče, vzdrževanje

Hoste sadimo v senco ali polsenco. Najbolj jim ustrezajo humozna, stalno vlažna, a odcedna vrtna tla. Glede osvetljenosti je pomembno, da vemo, da bodo sivozelen in modrozelene hoste najdlje obdržale barvo v polni sneci in bolj hladni mikroklimi, rumene in rumeno zlene hoste pa najlepšo barvo razvijejo, če so vsaj del dneva obsijane s soncem, najbolj jim ustreza jutranje sonce oz. senca listopadnih dreves in grmovnic. Velika večina host je zelo enostavna za vzgojo. Pomembno je, da jih ob sajenju dobro pognojimo in v začetni fazi po potrebi obilno zalivamo, ko pa se vrastejo, jih ne prizadene niti hujša suša. Na istem mestu lahko rastejo tudi 10 let, vseeno pa rastline opazujemo, ker nekatere sorte z manjšimi listi kot običajno nakažejo potrebo po razsajanju že po nekaj letih. Najprimernejši čas za razsajanje je takoj, ko odženejo popki, kasneje (do cca. konca junija) pa jim moramo pred tem opravilom porezati liste, da se ne izsušijo. Izjema pri hostah so le najmanjše sorte, ki jih mnogi proštevajo v skupino "mini" (listi sežejo v višino le 2-4 cm). Te se zaradi majhnosti v gredi lahko hitro izgubijo, polž jih lahko že z enim obiskomdobesedno izbriše, poleg tega pa so zahtevnejše glede tal, potrebujejo namreč zelo rahel in zelo odceden substrat. Zaradi naštetega jih je najbolje gojiti v plitkih posodah in s peščeno ali drugo zastirko.

Bolezni, škodljivci

Hoste veljajo za ene najbolj zdravih trajnic. Najpogosteje pride do poškodb zaradi polžev, ki objedajo liste. Pri tem je potrebno vedeti, da imajo različne sorte različno debele liste, tiste z bolj debelimi, so za polže manj zanimive. Pojav okužbe z virusom je skoraj zanemarljiv, na listu se oblikujejo "mrežasti" vzorci. Okužene primerke odstranimo in ne mečemo na kompost, na isto mesto pa vsaj nekaj let ne sadimo več host. Predvsem zaradi trpežnosti in odsotnosti veine rastlinskih bolezni so hoste primerne tudi za ekološko vrtnarjenje.

Oblikovanje

Zasaditve v polsenčnih in senčnih legah kar kličejo po širokih listih in raznolikih zelenih, modrih in rumenkastih odtenkih host. Kombiniramo jih z okrasnimi travami in šaši za senčne lege (Carex sylvatica, Carex morrowii, v polsenci z Deschampsia cespitosa) ter mnogimi drobnolistnimi rastlinami, kot so npr.lisaste mrtve koprive (Lamium maculatum), vimčki (Epimedium sp), zimzelenom (Vinca spp.) in praprotmi. Predvsem spomladi je priporočljivo dodati obilico spomladnaskih čebulnic in gomoljnic, kot so močvirske logarice (Fritillaria meleagris), zvončki (Galanthus spp.), vetrnice (Anemone spp.), saj hoste odženejo malce "pozno", zato je v gredi veliko prostora za cvetočo preprogo. Zaradi trpežnosti in dolgoživosti so hoste odlična prekovnetrajnice, ki zmanjšajo ali povsem odpravijo redno pletje, okopavanje in zalivanje. Hoste so zelo primerne tudi za cvetlične posode, pazimo le, da so te dovolj velike, saj drugače ne bodo mogle razviti dovolj korenin za razvoj čudovitih listov in cvetov.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Hosta 'Big Daddy'”

*