Placeholder

Vrsta: sibirska perunika (Iris sibirica)

Kultivar: ‘Ruffled Velvet’

Opis: temno vijolična

Cveti: maj/jun

Višina: 55-60 cm

Št. sadik na m2: 7

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: 10,5 cm

BRADATE PERUNIKE; Iris barbata/germanica, I. pallida

Med korenikastimi perunikami so najbolj priljubljene bradate perunike, ki so po vrtovih zastopane z že krepko preko 45.000 sortami. Poleg značilnih cvetov sestavljenih iz kupole ter krilc z bradico (po njej so dobile ime) ne moremo prezreti tudi debelih korenik, ki rastejo po površju. Korenik zato nikoli ne smemo zakopavati. Najlepše uspevajo na sočnih in odcednih rastiščih. V nekaj letih se močno razrastejo zato jih je priporočljivo redno razsajati, najbolje konec poletja, pri tem pa jim porežemo približno polovico listov, da preprečimo izsušitev rastline.

SIBIRSKE IN KRVAVORDEČE PERUNIKE; Iris sibirica, I. sanguinea

Med bolj pogosto gojenimi korenikastimi perunikami so tudi sibirske in krvavordeče perunike. Slednje med ozkimi, travastimi listi na tankih steblih razvijejo nekoliko manjše cvetove. Tudi te najlepše uspevajo na soncu, a ne samo na običajnih gredicah, pač pa tudi v bolj vlažni prsti ob vodnih motivih ali celo v plitvi vodi. Zaradi slednjega jih obravnavamo tudi kot obvodne rastline. Razmnožujemo jih z delitvijo zgodaj spomladi ali jeseni.

VODNA PERUNIKA; Iris pseudacorus

Vodna perunika je naša divja vrsta, ki v naravi uspeva predvsem ob vodnih površinah Evrope in S. Amerike. Tudi v vrtu jo lahko zasadimo ob večjih ribnikih ali drugih vodnih motivih, dobro pa raste tudi v normalni vrtni zemlji, ki se ne sme izsušiti. Gojimo jo predvsem zaradi sončno rumenih cvetov in impozantnega izgleda. Je bujne rasti, zato ji moramo nameniti dovolj prostora. V gredici s stalno vlažno zemljo se tudi zaseje.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Iris sibirica 'Ruffled Velvet'”

*