Vrsta: mačja meta (Nepeta racemosa)

Kultivar: ‘Alba’

Opis: beli cvetovi, sivkasti listi

Cveti: jun/okt.

Višina: 35-40 cm

Št. sadik na m2: 9-10

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: 9 cm

V vrtovih gojimo v glavnem 20 vrst in številne sorte, ki so vse lahke za vzgojo. Dobro so prilagojene na sušnejše razmere in lepo uspevajo na sončnih ter polsenčnih legah. Značilen je njihov vonj, ki ga obožujejo mačke (ime) in najbolj pride do izraza, če pomendramo liste.

Nepeta x faassenii, N. racemosa, N. grandiflora in njim podobni križanci

Večina jih ima vsaj nekoliko sivkasto nadahnjene liste, v kombinaciji z vijoličnomodrimi cvetovi pa mnoge spominjajo na sivko. Obstajajo tudi belocvetoče sorte. Množica gracilnih zelnatih poganjkov oblikuje grmičku podobno rastlino, ki na vrhuncu cvetenja izgleda kot cvetoči oblak. Te mačje mete po cvetenju porežemo skoraj do tal in jih tako spodbudimo k drugemu cvetenju konec poletja ali zgodaj jeseni. Lepe so v mešanih nasadih, podeželskih vrtovih, modernih vrtovih, cvetličnih posodah, so pa tudi klasične spremljevalke vrtnic.

Nepeta clarkei, N. kubanica, N, nervosa in njim podobne

Te mačje mete imajo močnejše poganjke kot tiste v prejšnji skupini in so pogosto tudi višje rasti. Socvetja so večja in največkrat najdemo le eno na koncu poganjka. Tudi te vrste lahko spodbudimo k pocvitanju, če jim odrežemo odcvetela socvetja oz. nekoliko prikrajšamo poganjke. Dobro uspevajo v navadni vrtni zemlji, ki mora biti odcedna. Najlepše cvetijo na polnem soncu, lepe pa so tudi na mestih, kjer so deležne sonca le pol dneva.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Nepeta racemosa 'Alba'”

*