Paeonia 'Coral Charm'

Paeonia ‘Coral Charm’ (gola korenina)

10,00€

Ni na zalogi

Vrsta: potonika (Paeonia hy.)

Kultivar: ‘Coral Charm’

Opis: koralno rožnati vrstnati cvetovi, močna stebla, ena boljših za rezano cvetje

Cveti: maj/jun

Višina: 70-75 cm

Št. sadik na m2: 2

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: gola korenina

Rastišče, vzdrževanje

Na vrtovih najpogosteje gojimo križance zelnatih potonik, ki za bujno cvetenje potrebujejo veliko sonca in dobra vrtna tla. Hvaležne bodo za dognojevanje in zalivanje v daljših sušnih obdobjih. Poskrbimo, da odstranimo odcevetel cvetove, jeseni pa porežemo posušena stebla in liste. Ne marajo presajanja, zato o lokaciji sajenja dobro premislimo. Rado se zgodi, da tudi več let po sajenju ne cvetijo. Presajamo v obdobju mirovanja. V tleh imajo zadebeljene korenine, ki spominjajo na dolge gomolje. V kolikor šop razsajamo, pazimo, da ima vsak del korenin vsaj en brst.

Bolezni, škodljivci

Potonike so na odprtih, zračnih rastiščih na sončnih legah zelo zdrave, nekaj preglavic nam lahko povzročijo daljša obdobja slabega vremena. Veliko vlage namreč lahko povzroči pojav sive plesni. Okužene dele odstranimo in sežgemo, saj se bolezen hitro širi, rastlino pa glede na stopnjo napadenost tretiramo s fungicidom ali naravnimi pripravki.

Oblikovanje

Potonike so nepogrešljive v podeželskem vrtu, saj so mnoge družine več generacij spremljale pre dhišo ali v garteljcu. Primerne so tudi za sodobne zasaditve, kjer želimo bujnost, veliko barve in romantičen pridih. Zaradi kratke sezone cvetenja jih pokombiniramo s trajnicami, enoletnicami in grmovnicami, ki so zanimive v drugih obdobjih. Nekatere potonike lahko zaradi teže cvetov polegajo, zato je priporočljivo okoli njih saditi močne rastline, ki jim nudijo vsaj malo opore. Zelo lepo se ujamejo s plahtico, krvomočnicami, pajčolanko (šlajer), okrasnimi luki, nageljčki, dalijami, naprstci, okrasnimi travami (npr. Calamgrostis brachytricha, Molinia spp.), jesenskimi nebinami (astre), jesenske vetrnice (anemone), gilenijo...

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Paeonia 'Coral Charm' (gola korenina)”

*