Vrsta: gozdna kadulja (Salvia × sylvestris)

Kultivar: ‘Blauhügel’

Opis: svetlo modrovijoličen cvet

Cveti: jun/jul + sept

Višina: 40 – 50 cm

Št. sadik na m2: 9

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: 9 cm

Salvia nemorosa, S. x sylvestris, S. x superba

Podlesne kadulje in križanci, ki so nastali s križanjem te vrste imajo zelo podobne gojitvene zahteve. Najbolj jim prijajo normalna vrtna tla, ki se nikoli povsem ne izsušijo. To ne pomeni, da ne prenesejo krajšega sušnega obdobja, a lahko v neugodnih razmerah trpi njihov izgled. Dobro uspeavjo tako na sončnih kot delno senčnih legah. Gre za zdrave rastline, ki potrebujejo malo oskrbe. Tvorijo goste grmičasto razrasle rastline, ki rade pocvitajo. K ponovnemu cvetenju jih spodbudimo z rezjo npr. polovice rastline. Konec jeseni ali konec zime rastline porežemo do tal.
Delujejo zelo naravno, saj nekoliko spominjajo na našo travniško kaduljo. Uporabimo jih v podeželskih vrtovih, mešanih zasaditvah, lepe so ob vrtnicah in v bolj »divjinskih« zasaditvah.

Salvia pratensis in njeni križanci

Travniška kadulja je naša avtohtona vrsta. Razvije zelo dolga vijolična, bela ali rožnata socvetja (odvisno od sorte) z za kadulje velikimi cvetovi. Tudi ta rada pocvita, zato jo lahko po cvetenju mirno porežemo do tal. Bujno bo rasla v dobrih tleh z dovolj hranil in vode, za razliko od prejšnje skupine, pa se mnogo bolje obnese tudi v slabih, lahko peščenih tleh, kjer je zelo vroče in suho. Bolezni in škodljivci so zelo redki. Primerna je tako za mešane zasaditve kot za travniške imitacije in gozdne robove.

Salvia officinalis, S. lavandulifolia in ostale delno olesenele kadulje

Navadni in drobnolistni žajbelj sta tipična predstavnika delno olesenelih kadulj, ki bolj spominjajo na nizke grmičke kot prave zelnate trajnice. Te rastline zahtevajo odcedna tla ter čim bolj sončno lego. So odlično prilagojene na sušo in vročino. Glede hranil so zelo nezahtevni in dobro uspevajo tudi v kamniti podlagi. Pomembno je le, da jih na začetku zalivamo, da se dobro ukoreninijo. Večina jih je zelo aromatičnih, mnoge pa se uporablja tudi v kulinariki in zdravilstvu. Lepo izgledajo v zeliščnem vrtu, kraškem vrtu, skalnjakih…
Bolezni in škodljivci so zelo redki. Ob kombinaciji vlažnega vremena in vročine lahko pride do glivične okužbe.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Salvia × sylvestris 'Blauhügel'”

*