Vrsta: zdravilna strašnica (Sanguisorba officinalis)

Kultivar: ‘Tanna’

Opis: bordo rdeča, zdravilna

Cveti: jun/sept

Višina: 60-70 cm

Št. sadik na m2: 7

Pakiranje: 1 kom

Velikost lončka: 9 cm

Rastišče, vzdrževanje

Večina srašnic dobro uspeva v stalno vlažnih do normalnih vrtnih tleh in ne prenašajo močnejše suše brez zalivanja. Visoke vrste in sorte mnogokrat potrebujejo vsaj malo opore. Sadimo jih na sončno ali polsenčno mesto. Glede hranil imajo povsem povprečne potrebe.
Blazinaste vrste in sorte (Phlox subulata, P. douglasii) so zelo trpežne trajnice, ki odlično prenašajo vročino, sušo in tudi slabša, lahko precej peščena tla. Pomembno je le, da jih enkrat na leto ali vsaj na dve leti v poletnem času močno porežemo, da se zgostijo in pomladijo.
Izjema in pri nas naravno rastoča je mala strašnica (Sanguisorba minor). Odlično je prilagojena na slaba tla, lahko zelo peščena in z malo hranili, pa tudi suša in vročina ji ne prideta do živega.

Bolezni, škodljivci

Pogostejših pojavljanj bolezni in škodljivcev ni, le tu in tam je možen razvoj sive plesni. Še posebno mala strašnica je primerna za ekolško vrtnarjenje.

Oblikovanje

Strašnice bi lahko uvrstili v skupino "sodobnih okrasnih trajnic", saj smo njihove prave potenciale za vrtno in parkovno rabo odkrivali šele v zadnjem desetletju. Neočitna socvetja mnogih vrst in sort v posebnih odtenkih delujejo nenavadno, zato so kot začimba drznih in vrstno pestrih zasaditev. Seveda ne smemo prezreti tudi njihove naravne pristonosti v slovenskem okolju, kar nakazuje tudi na njihovo drugo plat izgleda; veliko lahko priponorejo k bolj naravnemu videzu vrta.

Ocena

Izdelek še nima ocene. Bi želeli oddati svojo?

Oddajte oceno za “Sanguisorba officinalis 'Tanna'”

*