Enciklopedija trajnic: I-J

Vsebino te spletne enciklopedije se lahko razmnožuje, shranjuje in razširja le v nekomercialne namene, pri čemer se mora vidno navesti vir, podatki pa morajo ostati nespremenjeni. Za vsakršno drugačno rabo je potreben dogovor z avtorjem po elektronski pošti: info@trajnice-carniola.com

 

Iberis sempervirens ‘Zwergschneeflocke’, vednozeleni grenik

15-20 cm  cveti: 4-5    m2: 10   sonce, polsenca

Kompaktno rastoč vednozelen polgrmiček, ki razvije množico snežno belih socvetij. Odlična pokrovna rastlina, ki dobro prenaša tudi slabše razmere, kot so revnejša tla, suša, vročina.

Iris sp., perunika

Perunike so obsežen rod z okoli 300 vrstami rastlin s koreniko (oz. podzemnim steblom), čebulico ali zadebeljenimi koreninami. Rastejo po raznolikih rastiščih severne poloble.

Gojimo jih predvsem zaradi barvitih cvetov, po katerih so tudi dobile znanstveno ime, ki v grščini pomeni mavrica (direktno se ime sicer nanaša na boginjo Iris). Je pa tudi nekaj sort s pisanimi listi.

V grobem jih delimo na čebulne in korenikaste. Med slednjimi so najbolj priljubljene bradate perunike, ki so po vrtovih zastopane z že krepko preko 45.000 sortami. Poleg značilnih cvetov sestavljenih iz kupole ter krilc z bradico (po njej so dobile ime) ne moremo prezreti tudi debelih korenik, ki rastejo po površju. Korenik zato nikoli ne smemo zakopavati. Najlepše uspevajo na sočnih in odcednih rastiščih. V nekaj letih se močno razrastejo, zato jih je priporočljivo redno razsajati, najbolje konec poletja, pri tem pa jim porežemo približno polovico listov, da preprečimo izsušitev rastline.

Med bolj pogosto gojenimi korenikastimi perunikami so tudi sibirske perunike Iris sibirica. Slednje med ozkimi travastimi listi na tankih steblih razvijejo nekoliko manjše cvetove. Tudi te najlepše uspevajo na soncu, a ne samo na običajnih gredicah, pač pa tudi v bolj vlažni prsti ob vodnih motivih ali celo v plitvi vodi. Zaradi slednjega jih obravnavamo tudi kot obvodne rastline. Razmnožujemo jih z delitvijo zgodaj spomladi ali jeseni.

Perunike so cenile že stare civilizacije. Najstarejša najdena upodobitev (približno 1500 let pred našim štetjem) se nahaja na Kreti na freski v minojski palači Knossos, kot cvetlica kraljev pa je bila poznana tudi v Starem Egiptu. V srednjem veku so predstavljale simbol viteštva, njihovo upodobitev pa najdemo v številnih evropskih grbih. Slovensko oz. slovansko ime se nanaša na boga strele in neba Peruna oz. njegovo ženo Peruniko. Od tod izvira tudi verovanje, da korenika perunike varuje človeka in njegov dom pred udarom strele.

Iris pseudacorus, vodna perunika

80-100 cm  cveti: 5-6  m2: 4  sonce, polsenca

Vodna perunika je naša divja vrsta, ki v naravi uspeva predvsem ob vodnih površinah Evrope in S Amerike. Tudi v vrtu jo lahko zasadimo ob večjih ribnikih ali drugih vodnih motivih, dobro pa raste tudi v normalni vrtni zemlji, ki se ne sme izsušiti. Gojimo jo predvsem zaradi sončno rumenih cvetov in impozantnega izgleda. Je bujne rasti, zato ji moramo nameniti dovolj prostora. V gredici s stalno vlažno zemljo se tudi zaseje.

Iris pseudacorus ‘Variegata’, vodna perunika

60-70 cm  cveti: 5-6  m2: 5  sonce, polsenca

Enako kot zgornja vrsta, le da je malo nižja in ima liste z vpadljivimi širokimi kremnorumenimi črtami. Na bolj suhih rastiščih ji lahko rumene dele listov nekoliko ožge.

Iris sanguinea ‘Snow Queen’, krvavordeča perunika

Sinonimi: Iris sibirica ‘Snow Queen’.

70 cm  cveti: 5-6  m2: 6  sonce, polsenca

Ta perunika je na prvi pogled zelo podobna sibirski, zato jo zelo pogosto v katalogih in drugih opisih zasledimo pod napačnim imenom. Cvetovi so snežno beli. Sorta včasih potrebuje nekaj več časa, da se dobro vraste.

Iris sibirica ‘Ewen’, sibirska perunika

70 cm  cveti: 5-6  m2: 5-6  sonce, polsenca

Cvetovi so obarvani temno roza, na sredini pa kremno beli. Dobro raščava srednje velika sorta.

Iris sibirica ‘Persimmon’, sibirska perunika

80-90 cm  cveti: 5-6  m2: 5  sonce, polsenca

Visoka sorta sibirske perunika z dokaj velikimi cvetovi modrovijoličnega odtenka.

Iris sibirica ‘Silver Edge’, sibirska perunika

70 cm  cveti: 5-6  m2: 5  sonce, polsenca

Sorta je nekoliko pozneje cvetoča in se ponaša z zanimivo oblikovanimi »srednje« modrovijoličnimi cvetovi z zelo tankim belim robom. Krilca v cvetu so nekoliko bolj štrleča in široka, kar daje cvetu bolj poln videz.

Iris sibirica ‘Snow Queen’;

→ glej Iris sanguinea ‘Snow Queen’