Enciklopedija trajnic: M-O

Vsebino te spletne enciklopedije se lahko razmnožuje, shranjuje in razširja le v nekomercialne namene, pri čemer se mora vidno navesti vir, podatki pa morajo ostati nespremenjeni. Za vsakršno drugačno rabo je potreben dogovor z avtorjem po elektronski pošti: info@trajnice-carniola.com

Omphalodes sp., torilnica

Okoli 30 vrst enoletnic, dvoletnic ter trajnic raste po traviščih, gozdovih in gorstvih Evrope, V Azije, S Amerike in Mehike. Trajne torilnice so ali gručasto rastoče ali plazeče. Cvetovi so drobni, modri in spominjajo na spominčice.

Sadimo jih v delno senco v humozna, odcedna in vedno nekoliko vlažna tla.

Možno jih je sejati, najlažje pa jih razmnožimo z deljenjem.

Omphalodes verna, spomladanska torilnica

15 cm  cveti: 4-5   m2: 12-15   polsenca, svetla senca pod listavci

Je ena redkih povsem nebesno modro cvetočih rastlin. Ta torilnica je hitro rastoča, saj se razširja s plazečimi se stebelci, ki se zakoreninijo in ustvarijo nove rastline. Je odlična pokrovna rastlina za delno zasenčena in humozna rastišča. Prenese tudi nekaj suše, a listi v takem primeru izgubijo na lepem izgledu. Izvira iz Evrope.

Ophiopogon sp., kačja brada

Na Borneu, Filipinih, Japonski in po Kitajski raste 65 vrst vednozelenih trajnic. So gručasto rastoče rastline s travastimi listi. Socvetja so majhna, na kratkih steblih in sestavljena iz belih do bledo vijoličnih cvetov. Semena oz. plodovi so večinoma modrovijolični v obliki jajčastih kugljic.

V vrtu jih gojimo v navadni vrtni ali bolj humozni zemlji. Kačje brade so najlepše v polsenci, lahko pa jih gojimo tudi na bolj sončnem rastišču, a tam potrebujejo več talne vlage.

Razmnožujemo skoraj izključno z delitvijo.

Ophiopogon japonicus, japonska kačja brada

15-25 cm  cveti: 5-7   m2: 10-15   polsenca, svetla senca pod listavci

Zelo, zelo ozki temno zeleni listi so nekoliko usločeni in lahko tvorijo cele preproge, zato je to odlična vednozelena pokrovna trajnica in dober nadomestek za trato. Cvetovi so bledo vijolični do beli. Plodovi modrikasti do črnomodri. Primerna tudi za senčna mesta, kjer uspeva le malo rastlin npr. suha senca.

Izvira iz gozdov z Japonske, Kitajske in Koreje.

Ophiopogon muscari

→ glej Liriope muscari

Ophiopogon planiscapus, kačja brada

10-15 cm  cveti: 8-9   m2: 12-15   polsenca, svetla senca pod listavci, sonce

Ta kačja brada se razrašča delno gručasto, delno pa s podzemnimi stebli. Je odlična pokrovna rastlina za pod listopadna drevesa in grme, saj tvori preproge zimzelenih travastih listov. Cvetovi so zvončasti in bledo vijolični do skoraj beli. Trpežna in lahko na manjših površinah nadomešča trato.

Izvira iz Japonske.

 

Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’, kačja brada

Sinonimi: O. planiscapus ‘Niger,’ ‘Arabicus,’ ‘Ebony Knight,’ ‘Black Monkey Grass’, ‘Black Dragon,’ ‘Black Smaragd.’

15-20 cm  cveti: 8-9   m2: 10-13   polsenca, svetla senca pod listavci, sonce

Enako kot prej opisana vrsta, le da je ta sorta povsem črna z izjemo cvetov, ki so enaki kot pri osnovni vrsti. Le zelo mladi poganjki so zeleni. Verjetno je to edina resnično črna trajnica.

Nagrajena z AGM pri RHS

Ophiopogon spicatus

→ glej Liriope spicata