Krvomočnica Rozanne

Krvomočnica št. 1 – zanimiva in prekrasna

Krvomočnica RozanneRedko neka posamezna trajnica na tržišču doživlja tako famozno zgodbo, kot krvomočnica ‘Rozanne’. Že kar nekaj časa velja za najbolj prodajano krvomočnico, in če se ne motim, tudi za najbolje prodajano trajnico v Evropi in ZDA.

In kaj je na njej tako posebnega?

Po cvetovih sodeč bi rekli, da gre samo še za eno od številnih modrovijoličnih krvomočnic, lepi, a prav nič izrazito unikatni. Ko pa pogledamo obdobje cvetenja, vse postane kristalno jasno. Prvi popki se razprejo v juniju, cvetenje pa se zaradi sterilnih cvetov nadaljuje vse do pozebe. Je tudi zelo raščava in ena sadika lahko pokrije tudi kvadratni meter. Je polegle narave. Če jo umestimo bolj v notranjost grede, se poganjki po drugih rastlinah povzpnejo tudi višje.

Krvomočnica, ki je izzvala tožbo

Že pred leti smo po slovenskih vrtovih z lastniki iskali razlike med sortama ‘Rozanne’ in ‘Jolly Bee’. Mnogi niso videli nobenih razlik, nekaj pa nas je vztrajalo pri drobnem odstopanju v obarvanosti cveta. Krvomočnica ‘Jolly Bee’ je tudi po rasti in obliki listov enaka prvi, zato so se hitro pojavili sumi, da gre pri teh dveh pravzaprav za isto sort. Ker sta oba žlahtnitelja vztrajala, da sta vsak zase prišla do svoje sorte in ni nihče »ukradel« že obstoječe, je na plan prišla celo grožnja s tožbo. Po rezultatih mednarodne skupine, ki je opazovala obe sorti posajeni na istem polju v Veliki Britaniji, je bilo odločeno, da sta sorti identični in ime ‘Jolly Bee’ je izginilo iz katalogov vrtnarij. Sam sem govoril z enim od najboljših poznavalcev trajnic, kar jih premore Evropa (bil je eden od razsodnikov v omenjeni mednarodni skupini) in je pravil, da vidi razliko tako v barvi kot razraščanju. Mnenja so bila torej deljena tudi med strokovnjaki.
Ker žlahtnitelji ne mirujejo in veliko energije vlagajo v nove sorte krvomočnic, ki cvetijo celo poletje in jesen, je težko napovedovati kako dolgo bo ‘Rozanne’ ostala na prvem mestu. Njej podobne novejše sorte namreč že obetajo še boljše lastnosti, ki jih bomo kmalu uvedli tudi v našo ponudbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja