Arhivi Kategorije: okrasne trave

Miscanthus sinensis 'Morning Light' - Okrasne trave

Visoke okrasne trave dodajo na vrt nekaj gibanja

Miscanthus sinensis 'Morning Light' - Okrasne traveV svetu okrasnih trav je pestra družba vrst in sort. Medtem ko mnoge manjše okrasne trave najpogosteje vključujemo v zasaditve in kombinacije z drugimi okrasnimi rastlinami ali pa jih uporabljamo za zasaditev cvetličnih posod, večje zahtevajo bolj premišljeno uporabo in umestitev.

Kitajski trstikovec ali miskant

Med visokimi travami so zagotovo najbolj razširjeni kitajski trstikovci ali miskanti. V grobem bi lahko rekli, da je večina sajenih vrst in sort visoka vsaj 1,5 metra, mnoge pa seveda to višino krepko presegajo. Večina jih tvori impozantne goste šope poganjkov z usločenimi ali pokončnimi listi ter metličastimi socvetji. Poleg zelenih obstajajo tudi pisanolistne sorte z rumenimi ali belimi vzdolžnimi ali prečnimi progami.
Gre za zelo trpežne rastline s krepkim koreninskim sistemom, ki niso pretirano izbirčne za tla. Sadimo jih lahko skoraj kamorkoli, le v čisto senco in v zamočena tla ne. Ko se dobro vrastejo, prenesejo tudi sušo.

Pampaška trava

Pampaška trava je zagotovo ena najbolj poznanih in hkrati najimpozantnejših okrasnih trav. Je tudi ena redkih trav, ki se jo goji skoraj izključno zaradi socvetij, ki so zelo bogata, velika in spominjajo na šop nojevih peres. Večina sort ima socvetja v  zelo svetlo oker ali umazano beli barvi, obstajajo pa tudi take z malce rožnatega nadiha.
Gre za bolj izbirčno rastlino, saj je razen v toplejših delih Slovenije na meji prezimnosti. Tako ji moramo priskrbeti čim bolj zavetno lego, odcedna tla in jo po možnosti čez zimo dodatno zaščititi. Za normalno rast potrebuje čim bol sončno rastišče.

Miscanthus sinensis Variegatus - Okrasne traveTrstenika ali lavanda kanela

Navadna kanela ali trstenika uspeva tudi v Sloveniji,  npr. v naravnem rezervatu Strunjan, izvorno pa je vrsta iz Azije. Zaradi zelo visokih poganjkov eksotičnega videza jo mnogi sadijo tudi v vrt. Kljub temu, da izvira iz subtropeske in tropske klime, prezimi tudi v notranjosti Slovenije. Odvisno od pogojev pri nas zraste nekje od 3 do 4 metrov, v svoji domovini pa tudi preko 6 metrov. Iz visokih stebel izraščajo široki, suličasti, zelenosivi listi, ki usločeno visijo navzdol. Poleg zelenolistne poznamo tudi pisanolistno obliko, ki se je v večini primerov izkazala za manj prezimno trdno.

Okrasne trave polepšajo vsak vrt

Vse opisane in tudi druge visoke okrasne trave dajejo močan efekt, zato jim moramo skrbno izbrati mesto v vrtu. Mnoge se lahko sadi kot posamezne primerke npr. na konec vrta, do kamor seže pogled, saj zaradi močne strukture lahko prevzamejo funkcijo kipa oz. ustvarjajo fokusno točko. Še posebno s trstikovci si mnogi zasadijo malce drugačno živo mejo oziroma pregrado med vrtovi ali pa si zgolj zastrejo pogled na cesto. V širših in nasploh večjih gredah so čudovito ozadje, ki z mehkim videzom sezono veličastno zaključijo še s cvetenjem, mnoge pa tudi z rumenečim listjem.