Arhivi Kategorije: rastline

TOP 5 ZA CVETOČO JESEN 2017

STROBILANTES, Strobilanthes atropurpureus
Odlična trajnica za pozno sezono, a to še ne pomeni, da zacveti šele na koncu jeseni, sploh ne, začne že avgusta in nadaljuje vse v oktober. Tvori zelnat grmiček poln kaduljam podobnih temno modrovijoličnih cvetov, ki se navadno pojavljajo vse do slane. V višino dosega nekje 80-120 cm, malce odvisno od pogojev. Dobro uspeva tako na sončnih, kot tudi polsenčnih legah, ne mara pa zelo revnih in suhih tal. Zelo lepo se poda solidastru, belim anemonam, okrasnim travam, visokim dresnim in konjskim grivam. Prekrasno izgleda pred rumenečimi listi različnih grmovnic ali določenih drugih trajnic, kot so amsonije.
Povezava na artikel.
Foto: Nijssen Tuin Heemstede, drachtplanten.nl

FRIKARTOVA NEBINA, Aster × frikartii ‘Mönch’

Velika modrovijolična socvetja, dokaj nežni poganjki, zračen zelnat grmiček, za trajničarske sladokusce in vsekakor pravi zbor med astrami za tiste z izpiljenim okusom. Gre za križanec Aster amellus x A. thomsonii. Spominja na sorte gorske nebine, a je njeno obdobje cvetneje dvakrat daljše. To jo uvršča v eno izmed aster z najdaljšim obdobjem cvetenja, ki je odlična tudi za cvetlične posode. Sorta je zelo odporna na pepelasto plesen, kar jo uvršča tudi na obvezen seznam vseh tistih, ki ste pristaši trajnostnega oz. ekološkega načina vrtnarjenja. Konec pomladi in zgodaj poleti lahko vršičkamo za gostejšo razrast. Odlična za rezano cvetje in popestritev poletno-jesenskega vrta s heleniji, ameriškimi slamniki, hermelikami ter obvezno tudi z nekaterimi okrasnimi travami, kot so perjanke, šašulice in nižjimi sortami miskantov. Ker barva cvetov ni močna, se lepo ujame z drugimi močnejšimi odtenki vijolične in modre, pastelno in zlato rumaneo, rožnato, belo, zanimivi pa so tudi učinki z oranžno in vinsko rdečo, kakršno najdemo pri makedonskem grabljišču. Dobra paša za čebele in metulje.
Povezava na artikel.
Foto: myGarden.org, Wood Cottage Nursery

 

 

 

 

 

 

 

HERMELIKA, Sedum telephium ‘Yellow Xenox’
ta hermelika spada med ene novejših sort. Zanimiva je predvsem zaradi nenavadnih kremno rumenih cvetov ter stebel in listov, ki so rjavordeče obarvani. Obarvanost listov variira od pogojev. Več kot je vode in hranil, bolj so bledi oz. zeleni, večji kot je sušni stres in manj ko je hranil, bolj temno so obarvani. Glavnina cvetenja se sicer odvije že avgusta z zadnjimi cvetovi v začetku septembra, a tudi odcvetela socvetja so z rjavkastim pridihom nekaj posebnega za kombiniranje. Ta sorta je odlična za malce posebne kombinacije s sivimi listi nižjih pelinov, z različnimi zelenimi poudarki npr. nekaterih mlečkov, prav lepo pa se ujame z vijoličnimi in belimi cvetovi, posebne pa so tudi kombinacije z bakrenimi šaši (Carex buchannanii in Carex comans) in z oranžnim šašem (Carex testacea). V višino zraste do nekje 45 cm, potrebuje zelo malo oskrbe in je primerna tudi za vrtove brez zalivanja. Za res lepe primerke, jo je potrebno posaditi na polno sonce. Odlična paša za čebele.
Povezava na artikel.
Foto: Future Plants

 

 

 

 

 

 

 

KRATKODLAKAVA ŠAŠULICA, Calamagrostis brachytricha
Letos smo se odločili, da med številnimi jeseni lepimi travami izpostavimo šašulico. Njene odlike tičijo v zgodnjem odganjanju spomladi, tako da pripravijo lepo podlago že za kombinacije s tulipani, kasneje tvori goste gruče usločenih listov in fontanast izgled, konec poletja in jeseni pa se razvijejo lisičjim repom podobna rahla socvetja v rožnatosivih odtenkih. Rada ima globoka tla, znajde se tudi na revnejših, ne mara pa peščenih in kamnitih ter nasploh zelo pogosto suhih tleh. Sušo sicer dobro prenese, a se v take obdobju pozna na njenem videzu. S svojimi 80 cm je klasična spremljevalka višjih sort jesenskih aster in anemon, v poletnem času pa poskrbi za potrebno teksturno raznolikost med ameriškimi slamniki, krokozmijami, ivanjščicami, bergenijami, mačjimi metami … Socvetja pa se barvno odlično ujamejo z zamolklimi rožnatimi odtenki konjskih griv, sivkastimi poganjki perovskij in vijoličnimi socvetji visokih verben.
Povezava na artikel.

 

 

 

 

 

 

 

BOROVNIČEVOLISTNA DRESEN,  Persicaria vaccinifolia
Izredno lepa pokrovna trajnica z drobnimi, borovničevemu listju podobnimi listi in svetlo rožnatimi pokončnimi socvetji. Odlična za vse tiste, ki si želite dolgocvetočo pokrovnico, saj bo vrt odela v rožnato od junija do septembra. Zanimivi so tudi poganjki, laično bi rekli kar polegla stebla, ki so rdečkasto obarvana in dajo poseben čar tui v začasnih oz. sezonskih jesenskih nasadih v posodah. Primerna za odcedna tla, lahko tudi v suhozidih, delno pokrije tudi večje kamne, ne bo pa zamerila tudi, če občasno nanjo stopimo.
Povezava na artikel.
Foto: RHS, Bomenhandel Noord-Holland, Off The Edge Gardening

 

Hoste sorta Whirlwind

Hoste s prekrasno oblikovanimi listi

Hoste - sorta Tom Schmid V poplavi različnih sort, ki so si mnogokrat že precej podobne, je dobro pogledati tudi pogosto prezrt atribut host – obliko rasti.

Fontanast videz hoste ‘Tom Schmid’

Sorta ‘Tom Schmid’ je nastala kot mutacija sorte ‘Krossa Regal’ in od nje podedovala čudovit »gejzirski« ali bolje rečeno fontanast izgled. Listni peclji so zelo močni in dolgi, listna ploskev pa se torej visoko nad tlemi razpre bolj ali manj horizontalno. Mladi listi so temno modrozeleni s kremnobelo obrobo, poleti pa sredica postane temno zelena. Listna ploskev je nekoliko izdolžena z zašiljenim vrhom, v dolžino pa doseže v povprečju 19 cm.
To srednje do hitro raščavo sorto sadimo v globoko ali svetlo senco. Zaradi lepe oblike rasti čudovito izgleda v okrasnih loncih.

Hoste sorta WhirlwindHosta z zavihanimi listi

Hosta ‘Whirlwind’ je zelo priljubljena zaradi zanimive obarvanosti in strukture listov. Kontrastna kombinacija zelo temno zelenega neenakomernega robu in kremnorumene sredice, ki kasneje preide v zelo svetlo rumeno in nato v svetlo olivno zeleno, je več kot vpadljiva. Lepa je tudi oblika lista, saj so robovi nekoliko zavihani navzgor in dajejo občutek konkavne listne ploskve. Konec oz. vrh lista je ostro zašiljen in celotna rastlina izgleda kot skupek plamenov.
Barva listov močno variira od lege in temperatur. Za najlepše kontraste med sredico in obrobo je nujno vsaj nekaj jutranjega sonca, idealna pa je lega pod redko krošnjo listopadnega drevesa. Za gojenje je zelo enostavna in precej hitro raste. Je ena boljših sort za prekrivanje večjih površin.
Listi v višino dosežejo nekje 25 do 30 cm, bledo vijolična socvetja pa se nad liste dvignejo še za približno dodatnih 20 cm. Pomemben podatek je tudi ta, da so listi te hoste precej debeli, to pa pomeni, da so mnogo bolj odporni na polže, kar se je izkazalo tudi v naših nasadih.

Obe sorti lahko več let rasteta na istem mestu. Ko se dobro vrasteta, sta zelo odporni tudi na sušo. Presajamo in razsajamo, ko vidimo, da je rast razrast upešala in listi postajajo manjši.

Bela hosta White Feather

Bela hosta posvetli vsako senco

Bela hosta White FeatherPoznamo belo cvetočo hosto, ki naše vrtove spremlja že zelo dolgo in za povrhu še lepo diši. Kaj pa beli listi? Ja, poznamo hoste z belimi obrobami listov ali belo sredico. Sorta ‘White Feather’ pa naredi še korak naprej, ima namreč povsem bele liste.
Lahko bi ji rekli tudi bela hosta, saj spomladi iz zemlje pokukajo zašiljeni listi v slonovinasto beli barvi. Si predstavljate kakšen kontrast ustvari s temno zemljo ali zelenimi, kaj šele rdečelistnimi (iskrivke; Heuchera hy.) in črnolistnimi trajnicami (črna kačja brada; Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’) v okolici? Listi se v začetku poletja pričnejo barvati zeleno, a ta proces poteka počasi. Najprej se obarvajo listne žile in šele nato vmesni prostor. Vseeno pa se ne spremeni v »dolgočasno« zeleno hosto, saj največkrat večji del sezone ostane vsaj nekoliko pisana in to na zelo zanimiv, drugačen način, kot druge sorte. Najprej se zeleno obarvajo žile, potem pa postopoma še medžilni del. V prid nam je tudi pogost pojav rasti mladih listov na sredini, saj so ti vedno v začetku beli.
Sorta je nastala kot naključna mutacija Hosta ‘Undulata’. Cvetna stebla z bledo vijoličnimi zvončastimi cvetovi dosežejo tudi pol mera, listi pa ostanejo precej nižji. Je srednje raščava in tolerira jutranje sonce, sicer pa jo je najbolje saditi v polno senco.

Bela hosta ni zahtevna za vzgojo

Kot druge hoste potrebuje nekaj časa, da se dobro vraste in v tem času se tla ne smejo izsušiti. Kasneje bo mnogo bolj odporna na sušo, a bo vseeno najlepša, če jo bomo v daljšem zelo vročem in suhem vremenu občasno izdatno zalili. Glede gnojenja ni zahtevna. Ob sajenju ji priskrbimo dobro zemljo in morda dodamo nekaj komposta ali drugega organskega gnojila, kasneje pa dognojevanje večinoma ni potrebno.

strašnica

Strašnice – prezrti japonski repki

strašnicaKar nekaj trajnic ima krtačkam oz. repkom podobna socvetja in med take spada tudi japonska strašnica Sanguisorba obtusa.

Neupravičeno prezrte strašnice

Strašnice so žal v Sloveniji še vedno precej prezrte trajnice, a si zaradi raznolikih in nenavadnih socvetij ter lepih listov vsekakor zaslužijo več pozornosti. V naši divjini uspevata v vrtnarstvu vse bolj uveljavljeni vrsti zdravilna in mala strašnica (Sanguisorba officinalis in S. minor). Medtem, ko sta omenjeni najbolj primerni za ustvarjanje naravnega izgleda zasaditve, bo japonska strašnica navdušila predvsem vse tiste, ki imajo radi bogato cvetoče trajnice z nekoliko bolj posebnim izgledom. Na tankih steblih se na višini nekje 70 – 90 cm razvijejo intenzivno roza obarvana navzdol usločena socvetja. Cvetna stebla izraščajo iz bogatega »grmička« čudovitih sestavljenih listov, ki so lep okras grede tudi, ko rastlina ne cveti.

Kako poskrbimo za strašnice

To strašnico sadimo v normalna vrtna tla na sonce ali polsenco. Čeprav so njene idealne razmere stalno vlažna, odcedna in humozna tla, vseeno dobro prenese tudi sušo. K trpežnosti močno pripomore močan in globok koreninski sistem. Ob številnih ujmah, ki vse pogosteje divjajo po državi v poletnem času, ni zanemarljivo omeniti tudi to, da je celotna rastlina izredno fleksibilna in jo tudi močna toča težko poškoduje.

Še nekaj o kombiniranju

Čeprav je japonska strašnica tujega porekla, se vseeno lepo poda v slovenske vrtove. Možnosti uporab je veliko. Zaradi posebno oblikovanih socvetij in nenavadnih listov jo lahko izpostavimo ter posadimo v preplet nizkih pokrovnih trajnic, kot so debelačke; Pachysadnra terminalis, navadni zimzelen; Vinca minor, valdštajnija; Waldsteinia ternata, timijana; Thymus serpyllum in npr. spomladnaske torilnice; Omphalodes verna. Druga možnost je bolj monokulturen pristop z večjimi skupinami izključno te strašnice. Oba opisana pristopa sta zelo uporabna tudi v modernih vrtovih, kjer sicer ključno vlogo igrajo različne ploskve in arhitekturni elementi. Tretji način je kombiniranje v zelo mešanih nasadih raznolikih trajnic in drugih okrasnih rastlin. Združimo jo lahko z različno visokimi rastlinami, kjer lahko s pravim izborom zavijemo v bolj cvetoč podeželski slog ali z obilico okrasnih trav bolj v smer travniških in prerijskih podob vrtov.

Plamenke

Odbite plamenke v roza in zeleni

PlamenkePhlox paniculata oz. po slovensko latasta plamenka, po domače tudi floks, je stara trajnica, ki jo na slovenskih garteljcih videvamo že zelo dolgo. Seveda žlahntitelji nikoli ne počivajo in vsako leto uspejo ustvariti nekaj novega. Sorta ‘Sherbet Cocktail’, ki jo mnogokrat najdemo tudi pod napačnim imenom ‘Sherbet Blend’ je zelo nenavadna. Cvetovi so rahlo zavihani in dvobarvni. Sredica je roza, zunanji del pa rumenozelen.

Kako jo najlažje vključimo v zasaditev

Sorta je visoka nekje med 60 in 75 cm, zato ne polega. Vseeno pa lahko poskrbimo za boljšo razvejenost in še malce nižjo rast s pinciranjem v maju. Več stebel pomeni več socvetij, a bodo ta nekoliko manjša, kot bi bila, če bi pustili le nekaj močnih poganjkov. Zacveti junija, z odstranjevanjem socvetij pa spodbudimo pocvitanje, ki traja vse do septembra.
Zaradi nenavadne kombinacije roza in zelene je morda kdo postavljen v manjšo zadrego glede umestitve te sorte izpod rok Nizozemca Jana Verschoora. Vsekakor ni najbolj primerna za pisane zasaditve in nekako diktira druženje z bolj sorodnimi odtenki. Čudovito bo izpadla v kombinaciji z drugimi rožnatimi rastlinami, dodamo pa ji tudi belo cvetje in srebrno listje. Za najbolj izostreno oko pa vključimo nekaj zelo svetle živahne zelene; bodisi v listu ali cvetu. Prva mi na misel pride latasta hortenzija Hydrangea paniculata ‘Limelight’ in jabolčno zeleno listje flomisa Phlomis tuberosa, ki sicer cveti v rumeni barvi, a je ta dovolj »mehka«, da ne kvari barvne kombinacije.

Poskrbite za svoje plamenke

Sorta slovi kot precej zdrava. Lataste plamenke so namreč znane po napadih pepelaste plesni, katerim pa se z novejšimi sortami lahko povsem izognemo. Kljub vsemu je priporočljivo poskrbeti za zračnost, kar pomeni, da okoli plamenk ne nagnetemo velikega števila drugih visokih trajnic. Pazimo tudi, da tla niso pregnojena, saj zelo hitra rast vodi v bolj krhko tkivo, ki je bolj dovzetno za napade plesni. Na drugi strani pa zelo siromašna tla onemogočajo pravilen razvoj tkiv in organov, kar tudi slabi odpornost rastline.

Krvomočnica Rozanne

Krvomočnica št. 1 – zanimiva in prekrasna

Krvomočnica RozanneRedko neka posamezna trajnica na tržišču doživlja tako famozno zgodbo, kot krvomočnica ‘Rozanne’. Že kar nekaj časa velja za najbolj prodajano krvomočnico, in če se ne motim, tudi za najbolje prodajano trajnico v Evropi in ZDA.

In kaj je na njej tako posebnega?

Po cvetovih sodeč bi rekli, da gre samo še za eno od številnih modrovijoličnih krvomočnic, lepi, a prav nič izrazito unikatni. Ko pa pogledamo obdobje cvetenja, vse postane kristalno jasno. Prvi popki se razprejo v juniju, cvetenje pa se zaradi sterilnih cvetov nadaljuje vse do pozebe. Je tudi zelo raščava in ena sadika lahko pokrije tudi kvadratni meter. Je polegle narave. Če jo umestimo bolj v notranjost grede, se poganjki po drugih rastlinah povzpnejo tudi višje.

Krvomočnica, ki je izzvala tožbo

Že pred leti smo po slovenskih vrtovih z lastniki iskali razlike med sortama ‘Rozanne’ in ‘Jolly Bee’. Mnogi niso videli nobenih razlik, nekaj pa nas je vztrajalo pri drobnem odstopanju v obarvanosti cveta. Krvomočnica ‘Jolly Bee’ je tudi po rasti in obliki listov enaka prvi, zato so se hitro pojavili sumi, da gre pri teh dveh pravzaprav za isto sort. Ker sta oba žlahtnitelja vztrajala, da sta vsak zase prišla do svoje sorte in ni nihče »ukradel« že obstoječe, je na plan prišla celo grožnja s tožbo. Po rezultatih mednarodne skupine, ki je opazovala obe sorti posajeni na istem polju v Veliki Britaniji, je bilo odločeno, da sta sorti identični in ime ‘Jolly Bee’ je izginilo iz katalogov vrtnarij. Sam sem govoril z enim od najboljših poznavalcev trajnic, kar jih premore Evropa (bil je eden od razsodnikov v omenjeni mednarodni skupini) in je pravil, da vidi razliko tako v barvi kot razraščanju. Mnenja so bila torej deljena tudi med strokovnjaki.
Ker žlahtnitelji ne mirujejo in veliko energije vlagajo v nove sorte krvomočnic, ki cvetijo celo poletje in jesen, je težko napovedovati kako dolgo bo ‘Rozanne’ ostala na prvem mestu. Njej podobne novejše sorte namreč že obetajo še boljše lastnosti, ki jih bomo kmalu uvedli tudi v našo ponudbo.