Reference

Prenova gred trajnic na turističnem posestvu na Dolenjskem 

Zaradi turistične dejavnosti na podeželju, so lastniki želeli atraktivne, celo leto cvetoče in barvite zasaditve trajnic, v katere so vključene tudi tradicionalne rastline s podeželskih vrtov. Tako se v drugi polovici pomladi in začetku poletja razpirajo cvetovi številnih potonik, ostrožnikov, lepih srčkov in ivanjščic, čez poletje grede obarvajo npr. ameriški slamniki,

rmani, jetičniki, hortenzije in gajlardije, gavre pa nadaljujejo z bujnim cvetenjem še vse do pozne jeseni. Le-te v polsenci spremljajo dolgocvetoče dresni, ki se v vetru zibajo skupaj z

okrasnimi travami in prosojnimi komarčki.Trajnice_Carniola_podezelski_vrt_6 (350 x 263)Trajnice_Carniola_podezelski_vrt_2 (350 x 263)

 

 

 

 

 

 

 

Trajnice_Carniola_Matic_Sever_Pisece1 IMG_5313 (450 x 338)IMG_5304 (450 x 338)IMG_5286 (450 x 338)Prenovljen poslovni objekt v Pišecah – greda trajnic

Novembra 2014 smo oblikovali zasaditev trajnic, ki s pestrostjo, bogatim cvetenjem in mehkobo središče kraja oplemeniti, uravnoteži arhitekturne elemente in se po splošnem vtisu in vključenih vrstah spogleduje z divjimi sorodniki na bližnjih travnikih.

 

 

Chelsea flower show 2012

Chelsea Flower Show 2012Vzgojili smo rastline za najprestižnejšo vrtnarsko razstavo na svetu.
Leta 2012 se je Borut Benedejčič v Londonu svetovni javnosti predstavil s kraškim vrtom Pepina zgodba. Vrt je požel veliko zanimanja in obiskovalce seznanil s slovensko verzijo trajnostnega vrta in trajnostnih zasaditev, ki sestojijo iz naših avtohtonih, konkretneje kraških rastlin.
Ker v Sloveniji tovrstno vrtnarjenje ni uveljavljeno in je povpraševanje po naših avtohtonih rastlinah zelo skromno, smo bili postavljeni pred zahtevno nalogo, saj smo se zavezali, da bomo v tem kompleksnem projektu zagotovili zelo obsežen nabor trajnic. Ker izkopavanje v naravi ni v naši praksi, smo se morali po genski material obrniti čez mejo in izkoristiti povezave širom Evrope. Ker so sodniki zaradi velike konkurence svetovnih hortikulturnih imen, ki se udeležijo takih razstav, zelo zahtevni, smo še toliko bolj ponosni, da smo svoje znanje in veščine uspešno prelili v zelo kvalitetne sadike trajnic. Vrt je bil nagrajen s pozlačenim srebrom, drugim najvišjim možnim priznanjem oz. medaljo.

Avtor ter izvedba projekta: Borut Benedejčič
Vzgoja trajnic: Trajnice Carniola

Chelsea Flower Show 2012Chelsea Flower Show 2012

Gozdni rob

Reference zasebni vrt gozdni rob1IMG_1958 (585 x 780) Trajnostni pristop k zasaditvi za gozdni rob.
Zasaditve gozdnega roba so lahko zelo raznolike. Mi smo se odločili za trpežne trajnice, ki delujejo naravno in so dolgo lepe. Poskrbeli smo tako za drobna cvetoča presenečenja, kot za zimzelenost in teksturno razgibanost. Ko se bodo trajnice razrasle, bodo tla povsem pokrita, zato bo lastniku ustrežena želja po naravi prijaznem vrtnarjenju. Trpežne in zdrave rastline ne potrebujejo tretiranja s fitofarmacevtskimi sredstvi, dodatnega dognojevanja, zalivanja ter pletja. Ne le, da bo skrbno izbran preplet trajnic (40 vrst in sort) tvoril »naravno« sliko gozdnega roba z malce vrtnarsko začinjenega izgleda, pač pa bo gost preplet ugodno vplival na tla ter številnim koristnim organizmom nudil bogato zavetje.

Načrt zasaditve in dobava trajnic: Trajnice Carniola
Izvedba: ProPepa d.o.o.

Postojnska jama

Reference Jama2 (1024 x 1024)Vhod v eno naših najprepoznavnejših naravnih znamenitosti krasijo nasadi naših trajnic.
Novi paviljon pred vhodom v Postojnsko jamo je dobil tudi preurejeno okolico. Naše trajnice so v sodobni in barviti različici »vrtnih travnikov« ustvarile preplete toplih odtenkov cvetov in listov, ki bodo ustvarjali čudovito dobrodošlico čez celo sezono, med prvimi pa so z gredic »pozdravile« tudi japonsko princeso in princa, ki sta obiskala jamo tik po omenjeni prenovi.

Dobava trajnic: Trajnice Carniola
Načrt in izvedba: ProPepa d.o.o.

Reference Jama3 (1024 x 1024) Postojnska jama - reference Reference Jama1 (1024 x 1024)

Učni vrt v vrtcu

Reference Vrtec 6 (1024 x 1024) (640 x 640)Odtujenost od narave je velik problem sodobne družbe. Začeti je potrebno že pri otrocih.
V vrtcu Sonček v Šentjakobu se zavedajo pomena znanja o rastlinah, živalih, priprave hrane… S pomočjo donatorjev so uspeli urediti velik vrt, ki je razdeljen na več sklopov: zeliščni vrt, vodni vrt, hiška iz vrbovja, ognjišče, cvetoči travnik… Otroci se pod budnim očesom vzgojiteljic učijo o naravi, se spoznavajo z osnovami vrtnarjenja in tako še bolj kakovostno preživljajo svoj čas v vrtcu.
Pohvale in posnemanja vreden projekt. Veseli smo, da smo z doniranimi rastlinami in svetovanjem tudi mi del teh podvigov.

Reference Vrtec 1 (1024 x 1024) (640 x 640) Reference Vrtec 5 (1024 x 1024) (640 x 640) Reference Vrtec 4 (1024 x 1024) (640 x 640) Reference Vrtec 2 (1024 x 1024) (640 x 640)

 

Osnovna šola Vodice

Reference OŠ Vodice

Z ustanovitvijo vrtnarskega krožka so se na Osnovni šoli Vodice porajale želje po pestrejši ureditvi okolice. Ustvarili smo dve dolgi gredici ob poti k glavnemu vhodu. Zasaditev smo prilagodili rumeno-rjavi fasadi zgradbe, poleg tega pa oranžni in rumeni odtenki zaokroženi z okrastimi nežnimi bodalicami (Stipa tenuissima) dovolj poživijo monotono zeleno okolje ter z izžarevanjem prijetne mladostne energije spodbudno pospremijo učence k pouku. Drobni cvetovi, okrasne trave , vrtni rmani in marjete se spogledujejo z divjimi sorodniki na bližnjih travnikih, ki z vseh strani obdajajo šolo ter tako povzemajo nekaj duha tamkajšnje flore. Vse pohvale šoli, ki ji je mar tudi za kakovostno spodbujanje in razvijanje vrtne kulture mladih generacij.

Načrt in sadike trajnic: Trajnice Carniola

IMG_0830 IMG_0828 Reference OŠ Vodice2

Poskusna greda trajnic

Reference Poskusna greda1 (1024 x 1024) (640 x 640)V Beli Krajini testiramo odpornost trajnic na vročino in dolgotrajno sušo.
Za ta večletni projekt smo se odločili, ker so naša poletja vse pogosteje izredno suha in vroča, negativne posledice pa se odražajo na rastlinah in veliki porabi vode za zalivanje okrasnih rastlin. Ta del Slovenije smo izbrali predvsem zaradi tega, ker velja za enega najbolj suhih v državi. Večmesečne suše so tam že stalnica, poleg tega pa so na dotičnih gredah še slabe talne razmere, saj so tla glinena in zbita. Nasad trajnic je že pokazal prve potrditve in tudi prva presenečenja; o obojih se bomo na tej strani in v našem blogu še razpisali.

Izvedba projekta: Trajnice Carniola, družina Jelenc

Reference Poskusna greda6 (1024 x 1024) (1024 x 1024) Reference Poskusna greda5 (1024 x 1024) (640 x 640) Reference Poskusna greda4 (1024 x 1024) (640 x 640) Reference Poskusna greda2 (1024 x 1024) (640 x 640)

Grad Hrastovec

Grad HrastovecV gradu Hrastovec je danes Socialno varstveni zavod Hrastovec, ki veliko pozornosti namenja tudi urejeni okolici. Slednja je še kako pomembna za njihove varovance, ki bivajo v graščini in sodobnejših okoliških objektih. Sami smo pristaši celostne ureditve z neko rdečo nitjo, a v tem primeru smo »zgolj« zadostili željam izvajalcev oz. naročniku, ki je želel nasade kot posamezne zaključene enote, vsaka enota oz. greda pa je morala biti v drugih barvah. Tako smo pripravili barvite zasaditve v rdeče-rumeni, belo-modri in rumeno-zeleni barvi.

Izvajalec: Retro vrtovi
Zasaditveni načrt in dobava trajnic za del gredic: Trajnice Carniola

Grad Hrastovec - reference

Prenova parka

Golovec Celje - referencePark Westnove vile v Celju je leta in leta izgubljal svoj nekdanji čar, od kar pa so vilo namenili varovancem Varstveno delovnega centra Golovec, se je precej spremenila še njegova namembnost. K projektu obnove smo na pobudo tam zaposlene Mojce Potočnik pristopili povsem prostovoljno. Z varovanci zavoda in prostovoljci smo očistili močno zaraščen senčni skalnjak, manjša stopnišča, ukinili gredico vsako leto zalo bolnih vrtnic in prenovili cvetlične gredice. Zaradi zelo omejenih finančnih sredstev smo uporabili kar čim več obstoječih trajnic ter jim dodali le nekaj novih. Isto kombinacijo smo razpotegnili po dveh gredah tik ob vili ter ustvarili bolj harmonično podobo tega dela parka. Gredice danes urejajo varovanci v okviru vrtnarskega krožka. Projekt še zdaleč ni končan, a počasi in z obilico volje se daleč pride.

Golovec Celje - referenceGolovec Celje - referenceGolovec Celje - reference

Urbano vrtičkarstvo

Reference Urbano vrtickarstvo (1024 x 1024) (640 x 640)»Vrt kot sajenje zamisli. Več zelenja za več veselja v mestu.«
Pod tem sloganom je potekal eden izmed projektov simboličnega ozelenjevanja mesta Ljubljane z najrazličnejšimi idejami, ki so mnogokrat vključevale tudi reciklažo odpadnih materialov. Zavod Bunker, ki je projekte izpeljal, je organiziral tudi izmenjavo sadik, mnogo pa jih je meščanom tudi podaril.

Donacija sadik in svetovanje: Trajnice Carniola