Arhivi Kategorije: suša

Ophiopogon planiscarpus - črna kozja brada

Večno črna kačja brada

Ophiopogon planiscarpus - črna kačja bradaČrna kačja brada je ena redkih povsem črnih trajnic. Travi podobni trakasti zimzeleni listi so vsekakor njen glavni atribut. Tudi cvetje, ki nekoliko spominja na šmarnico, je lepo, a napram dvanajstmesečni podobi bleščeče črnine ne more tekmovati v pozornosti.

Kačja brada odlično prenaša sušo

Zaradi gomoljastih zadebelitev na koreninah je, podobno kot njeni zeleni sorodniki, tudi črna kačja brada zelo dobro prilagojena na sušna obdobja, saj lahko takrat črpa zaloge, ki si jih je nabrala v ugodnih obdobjih. Razen v zelo toplem podnebju, jo večinoma lahko brez večjih pomislekov sadimo tudi na sonce, najbolj pa ji prijajo polsenčne lege in zelo svetla senca. Če je svetlobe zelo malo, bo vseeno preživela, le razraščala se ne bo in ostala bo bolj redkega videza. Tudi glede tal ni posebno izbirčna. Sama bi si sicer izbrala humozna, odcedna, stalno vlažna in malce kisla tla, dobro pa uspeva v skoraj vsakih povprečnih vrtnih tleh. Tudi glede hranil ni zahtevna, mirno jo lahko pustite rasti brez dodatnega gnojenja. Kot pri večini zelo trpežnih trajnic, je tudi pri kačji bradi v začetku potrebno poskrbeti za dobro pognojena in zalita tla. Če se namreč sadike ne bodo dobro vrasle, bodo kasneje na slabih legah stagnirale v rasti in se zaradi slabo razvitega koreninskega sistema težje spopadale s sušo.

Uspeva na gredah in v loncih

Sadimo jo tako v grede kot cvetlične lonce. V senčnem skalnjaku bo prišla do izraza ob živo zelenih in rumenozelenih listih drugih trajnic, kot so hoste in praproti, spomladi pa lahko ustvarimo kontrast z belimi zvončki, ki jih zasadimo med kačje brade. Zaradi trpežnosti na sušo jo lahko uporabimo tudi kot prekrovno rastlino pod listopadnim drevjem in grmovnicami. Zaradi zimzelenosti jo lahko zasadimo tudi v minimalistične vrtove, kjer z njo ustvarjamo enovite črne ploskve ali obrobe.

Kako jo namnožimo

Razmnoževanje s semeni je počasno, zato to trajnico raje delimo oz. odstranjujemo mlade rastlinice, ki poganjajo okoli matične rastline in jih posadimo na novo mesto. Največkrat so sprva mlade rastline na začetku povsem odvisne od matične in so brez svojih korenine, zato moramo z izkopavanjem in presajanjem nekaj časa počakati.

Vse kar sedaj potrebujete so samo še kvalitetne rastline črne kačje brade.