TOP 5 ZA CVETOČO JESEN 2017

STROBILANTES, Strobilanthes atropurpureus
Odlična trajnica za pozno sezono, a to še ne pomeni, da zacveti šele na koncu jeseni, sploh ne, začne že avgusta in nadaljuje vse v oktober. Tvori zelnat grmiček poln kaduljam podobnih temno modrovijoličnih cvetov, ki se navadno pojavljajo vse do slane. V višino dosega nekje 80-120 cm, malce odvisno od pogojev. Dobro uspeva tako na sončnih, kot tudi polsenčnih legah, ne mara pa zelo revnih in suhih tal. Zelo lepo se poda solidastru, belim anemonam, okrasnim travam, visokim dresnim in konjskim grivam. Prekrasno izgleda pred rumenečimi listi različnih grmovnic ali določenih drugih trajnic, kot so amsonije.
Povezava na artikel.
Foto: Nijssen Tuin Heemstede, drachtplanten.nl

FRIKARTOVA NEBINA, Aster × frikartii ‘Mönch’

Velika modrovijolična socvetja, dokaj nežni poganjki, zračen zelnat grmiček, za trajničarske sladokusce in vsekakor pravi zbor med astrami za tiste z izpiljenim okusom. Gre za križanec Aster amellus x A. thomsonii. Spominja na sorte gorske nebine, a je njeno obdobje cvetneje dvakrat daljše. To jo uvršča v eno izmed aster z najdaljšim obdobjem cvetenja, ki je odlična tudi za cvetlične posode. Sorta je zelo odporna na pepelasto plesen, kar jo uvršča tudi na obvezen seznam vseh tistih, ki ste pristaši trajnostnega oz. ekološkega načina vrtnarjenja. Konec pomladi in zgodaj poleti lahko vršičkamo za gostejšo razrast. Odlična za rezano cvetje in popestritev poletno-jesenskega vrta s heleniji, ameriškimi slamniki, hermelikami ter obvezno tudi z nekaterimi okrasnimi travami, kot so perjanke, šašulice in nižjimi sortami miskantov. Ker barva cvetov ni močna, se lepo ujame z drugimi močnejšimi odtenki vijolične in modre, pastelno in zlato rumaneo, rožnato, belo, zanimivi pa so tudi učinki z oranžno in vinsko rdečo, kakršno najdemo pri makedonskem grabljišču. Dobra paša za čebele in metulje.
Povezava na artikel.
Foto: myGarden.org, Wood Cottage Nursery

 

 

 

 

 

 

 

HERMELIKA, Sedum telephium ‘Yellow Xenox’
ta hermelika spada med ene novejših sort. Zanimiva je predvsem zaradi nenavadnih kremno rumenih cvetov ter stebel in listov, ki so rjavordeče obarvani. Obarvanost listov variira od pogojev. Več kot je vode in hranil, bolj so bledi oz. zeleni, večji kot je sušni stres in manj ko je hranil, bolj temno so obarvani. Glavnina cvetenja se sicer odvije že avgusta z zadnjimi cvetovi v začetku septembra, a tudi odcvetela socvetja so z rjavkastim pridihom nekaj posebnega za kombiniranje. Ta sorta je odlična za malce posebne kombinacije s sivimi listi nižjih pelinov, z različnimi zelenimi poudarki npr. nekaterih mlečkov, prav lepo pa se ujame z vijoličnimi in belimi cvetovi, posebne pa so tudi kombinacije z bakrenimi šaši (Carex buchannanii in Carex comans) in z oranžnim šašem (Carex testacea). V višino zraste do nekje 45 cm, potrebuje zelo malo oskrbe in je primerna tudi za vrtove brez zalivanja. Za res lepe primerke, jo je potrebno posaditi na polno sonce. Odlična paša za čebele.
Povezava na artikel.
Foto: Future Plants

 

 

 

 

 

 

 

KRATKODLAKAVA ŠAŠULICA, Calamagrostis brachytricha
Letos smo se odločili, da med številnimi jeseni lepimi travami izpostavimo šašulico. Njene odlike tičijo v zgodnjem odganjanju spomladi, tako da pripravijo lepo podlago že za kombinacije s tulipani, kasneje tvori goste gruče usločenih listov in fontanast izgled, konec poletja in jeseni pa se razvijejo lisičjim repom podobna rahla socvetja v rožnatosivih odtenkih. Rada ima globoka tla, znajde se tudi na revnejših, ne mara pa peščenih in kamnitih ter nasploh zelo pogosto suhih tleh. Sušo sicer dobro prenese, a se v take obdobju pozna na njenem videzu. S svojimi 80 cm je klasična spremljevalka višjih sort jesenskih aster in anemon, v poletnem času pa poskrbi za potrebno teksturno raznolikost med ameriškimi slamniki, krokozmijami, ivanjščicami, bergenijami, mačjimi metami … Socvetja pa se barvno odlično ujamejo z zamolklimi rožnatimi odtenki konjskih griv, sivkastimi poganjki perovskij in vijoličnimi socvetji visokih verben.
Povezava na artikel.

 

 

 

 

 

 

 

BOROVNIČEVOLISTNA DRESEN,  Persicaria vaccinifolia
Izredno lepa pokrovna trajnica z drobnimi, borovničevemu listju podobnimi listi in svetlo rožnatimi pokončnimi socvetji. Odlična za vse tiste, ki si želite dolgocvetočo pokrovnico, saj bo vrt odela v rožnato od junija do septembra. Zanimivi so tudi poganjki, laično bi rekli kar polegla stebla, ki so rdečkasto obarvana in dajo poseben čar tui v začasnih oz. sezonskih jesenskih nasadih v posodah. Primerna za odcedna tla, lahko tudi v suhozidih, delno pokrije tudi večje kamne, ne bo pa zamerila tudi, če občasno nanjo stopimo.
Povezava na artikel.
Foto: RHS, Bomenhandel Noord-Holland, Off The Edge Gardening

 

2 odziva na “TOP 5 ZA CVETOČO JESEN 2017

 1. Ivana Višek

  Postovani g. Sever, ovog poletja sam bila sa suprugom kod Vas . Izmedu ostalih krasnih trajnica , uzela sam kod Vas I Thalictrum Splendide. Prekrasan je ,gotovo 2 m, pun sitnih cvetekov.. Kako s njime nemam nikakvog iskustva a nebi htjela napraviti neku gresku, molim Vas samo kratku uputu kako ga pripremiti za zimu?
  Osim toga rado bi znala Vas delovni cas u septembru.
  Hvala unaprijed uz srdacen pozdrav
  Ivana Visek, Zagreb

  Odgovori
  1. Matic Avtor prispevka

   Pozdravljeni!
   Me veseli, da vam trajnice dobro uspevajo! Thalictrum ne potrebuje nobene posebne zaščite, tako da ga samo porežete, ko se posuši, to je vse.
   Na vrtnariji bomo ponedeljek – petek, 9.00 do 17.00 in ob sobotah 9.00-12.00
   Vabljeni!

   Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja