zabelova možina

Zabelova možina – ledena kraljica vrta

zabelova možinaMožine so si podobne in različne hkrati. Ene so bolj preproste, druge bolj zvezdaste in tretje pravi vrhunec sofisticiranosti. Med slednje vsekakor spada tudi Zabelova možina; Eryngium × zabelii ‘Donard Variety’. Je križanec, ki je nastal s križanjem alspke možine E. alpinum in Bourgatove možine E. bourgatii.

Privlačna Zabelova možina

Njen večplastni »ovratnik«, ki spominja na ledene rože, že na prvi pogled sporoča, da gre za damo visoke družbe. Socvetja se dvigajo slab meter visoko nad rozeto zelenih listov z rahlo sivo obarvanimi žilami. Odeta v kovinsko sivomodre odtenke deluje ledeno in nedostopno, a niti slučajno ne odvrača pogledov, prej obratno, očara, zapelje in se vtisne v spomin.
Lepotica se razcveti v visokem poletju, a le, če ima dovolj prostora. Na plesišču zahteva posebno mesto, želi dovolj zraka, da normalno diha in jo sončni žaromet obsije v celoti. Našo pozornost glede mesta ceni in se odkupi z nezahtevnostjo glede žeje in lakote.

Kako jo kombiniramo

S katerimi rastlinami se torej lepo ujame? Ena boljših kombinacij je s sivko. Slednjo vsako leto porežemo in tako zadržujemo v kompaktnih grmičkih, kar pomeni, da lahko zelo dobro nadzorujemo njihovo razrast in s tem možini pustimo dovolj prostora, da je polno osvetljena. Najlepše izpade, če neenakomerno zasadimo grmičke sivke, vmes pa se dvigajo otoki možine, ki za povrhu cveti še ob istem. Če dodamo še kakšne temno vijolične ali bele kadulje in malce nežne bodalice, ustvarimo pravo cvetlično pravljico z malce sredozemskega pridiha.
Na splošno se ta možina zelo lepo poda k sivolistnim trajnicam, kot so volnati čišljak Stachys byzantina, okrasni pelini Artemisia sp. kot je npr. vrsta A. absinthium, belo grozdasto mačjo meto Nepeta racemosa ‘Alba’
Za malce bolj živahen izgled v okolico posadimo pastelno rumene rmane Achillea hy., rožnate ameriške slamnike, rumene helenije Helenium hy…. tem pa dodamo še nežne trave, ki imajo v socvetjih nekaj oker barve, odlična je atlaška bilnica Festuca mairei.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja