Enciklopedija trajnice: G

Vsebino te spletne enciklopedije se lahko razmnožuje, shranjuje in razširja le v nekomercialne namene, pri čemer se mora vidno navesti vir, podatki pa morajo ostati nespremenjeni. Za vsakršno drugačno rabo je potreben dogovor z avtorjem po elektronski pošti: info@trajnice-carniola.com

 

Gaillardia sp., gajlardija, kokarda

Približno 30 vrst enoletnic, dvoletnic in trajnic tega rodu raste po prerijah in sončnih bregovih S in J Amerike. Njihova značilnost so živo rumena, rdeča ali v obeh barvah kombinirana socvetja, ki po obliki spominjajo na ivanjščice.

Gojimo na sončnih mestih v gredicah, skalnih vrtovih in cvetličnih posodah. Zemlja naj bo odcedna, tolerirajo tudi siromašna tla. Sproti odstranjujemo odcvetela socvetja, saj bomo tako podaljšali dobo cvetenja.

Najlažje jih razmnožimo s setvijo pri 13-18oC.

Gaillardia x grandiflora, velikocvetna gajlardija, kokarda

Križanci G. aristata x G. pulchella. Ti križanci so grmičastega videza in večina jih je kratkoživih. Cvetijo poleti.

Gaillardia x grandiflora ‘Amber Wheels’, velikocvetna gajlardija, kokarda

Sinonimi: Gaillardia aristata ‘Amber Wheels’.

75 cm  cveti: 6-9   m2: 7  sonce, polsenca

Veliki “cvetovi” so sončno rumeni z rdečeoranžno sredico. Sorto je l. 2006 predstavilo podjetje Jelitto Staudensamen.

Gaillardia x grandiflora ‘Burgunder’, velikocvetna gajlardija, kokarda

70 cm  cveti: 6-9   m2: 7  sonce, polsenca

“Cvetovi” so karminasto rdeči do nekoliko zamolklo oranžnordeči in z drobnimi rumenimi konicami na “cvetnih listih”. Dobro cveti tudi brez odstranjevanja odcvetelih socvetij.

Gaillardia x grandiflora ‘Kobold’, velikocvetna gajlardija, kokarda

30 cm  cveti: 6-9   m2: 9  sonce, polsenca

Zelo lahka za vzgojo, kompaktne rasti, socvetja v kombinaciji živo rumene in rdeče barve.

Gaura sp., gavra

Približno 20 vrst raste v S Ameriki, a le G. linheimeri danes zelo pogosto gojimo kot okrasno vrtno rastlino. Priljubljena je postala zaradi zelo dolgega obdobja cvetenja in prilagodljivosti na talne razmere, saj dobro prenaša tudi občasno sušo, zahtevna pa ni niti glede hranil. Na tankih steblih se skoraj celo sezono odpirajo v vetru migetajoči se beli ali rožnati metuljčkom podobni cvetovi. Najbolje uspeva na sončnih rastiščih. Osnovna vrsta je zaradi višine nagnjena k poleganju (kadar ni posajena med druge višje rastline), a temu se lahko izognemo in rastlino v začetku poletja prikrajšamo ali ji namestimo oporo.

Gaura lindheimeri, Lindheimerjeva gavra

100 cm  cveti: 7-10   m2:5-7  sonce, polsenca

Izogibamo se rastiščem, ki so pozimi zelo vlažna. Cvetovi so beli, popki pa pastelno rožnati.

Gaura lindheimeri Geyser ‘Pink’, Lindheimerjeva gavra

40-50 cm  cveti: 7-10   m2:7-9  sonce, polsenca

Ta uniformna sorta se odlikuje po nižji rasti, dobri razvejanosti in svetlo roza cvetovih. Zaradi nizke rasti je primerna tudi za nasade v cvetličnih koritih in loncih.

Gaura lindheimeri Geyser ‘White’, Lindheimerjeva gavra

80 cm  cveti: 7-10   m2:7-9  sonce, polsenca

Enaka kot zgornja sorta le da ima ta snežno bele cvetove. Nekateri viri poročajo, da je ta sorta bolj raščava od rožnate.

Gaura lindheimeri ‘Rosyjane’ (Rosy Jane), Lindheimerjeva gavra

50-70 cm  cveti: 7-10   m2:7-9  sonce, polsenca

Zelo privlačna dvobarvna sorta z belimi cvetovi, ki so rožnato obrobljeni. Cvetoči poganjki se usločijo in delujejo zelo nežno.

 

Gaura lindheimeri ‘Syskiyou Pink’, Lindheimerjeva gavra

60-70 cm  cveti: 7-10   m2:7-9  sonce, polsenca

‘Siskiyou Pink’ velja za eno najbolj trpežnih rožnatih sort glede prezimljenja v notranjosti države. Je tudi najstarejša dobro uveljavljena rožnata sorta.

Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterfly’, Lindheimerjeva gavra

70 cm  cveti: 7-10   m2:7  sonce, polsenca

Najpogosteje sajena bela sorta, saj je zelo uporabna zaradi srednje dolgih poganjkov, ki le izjemoma nekoliko poležejo.

Gentiana sp., svišč

Poznanih je približno 400 vrst enoletnic, dvoletnic in trajnic, ki so zelo razširjene po območjih z zmernim podnebjem. Večina jih raste po traviščih gorstev, kar nekaj vrst iz S Amerike in Japonske pa je bolj gozdne narave.

Zaradi številčno bogatega in raznolikega rodu je nesmiselno posploševati lastnosti vrst ter njihovih zahtev za gojenje v vrtovih.

Znanstveno ime Gentiana je grškega izvora in izhaja iz imena zadnjega ilirskega kralja Genthiosa (tudi Genthius, Gentius), ki naj bi odkril zdravilne lastnosti košutnika G. lutea.

Gentiana acaulis, kochov svišč, encijan

Sinonimi: G. axcisa, G. kochiana.

10 cm   cveti: 5-6  m2: 15-20

Vednozelena trajnica s pritlehnimi rozetami bleščečih se listov iz katerih na kratkih steblih poganjajo temno modri, trobentasto oblikovani cvetovi (do 5 cm) z olivno zelenimi progami in črnimi pikicami v notranjosti. Počasi se širi s podzemnimi stebli. Idealna tla morajo biti odcedna, humozna in konstantno vlažna, v praksi pa se je izkazalo, da ta vrsta prenaša tudi poletne sušne razmere. Dobro uspeva na sončnih in polsenčnih legah. Na istem mestu lahko raste več let.

Najlažje ga razmnožimo z delitvijo.

Mnogo ljudi ima s kochovim svičem probleme, saj noče cveteti. Kljub dolgoletnemu ugotavljanju strokovnjakov in ljubiteljskih vrtnarjev še vedno nimamo odgovora glede okoljskih razmer, ki bi bile lahko krive za ta problem. Nekateri predvidevajo, da so v obtoku kloni, ki nočejo cveteti.

Vrsta je nagrajena z AGM pri RHS.

Geranium sp., krvomočnica

Rod z okoli 300 vrstami je zelo razširjen po vseh predelih severne poloble z zmernim podnebjem. Krvomočnice rastejo po raznolikih rastiščih, zato so široko uporabne tudi za vrtove in parke.

Gre za zelo raznoliko skupino rastlin v kateri je kar nekaj zelo priljubljenih vrtnih trajnic.

Krvomočnice uporabljamo za bogate zasaditve cvetličnih gredic, v kombinaciji s travami in drugimi trajnicami za imitacije travnikov in drugih naravnih rastišč, v skalnih vrtovih sadimo nizke vrste, mnoge pa so uporabne tudi kot pokrovne rastline. Gozdne vrste lahko vključimo v bolj senčne predele vrta, pa tudi zasaditve v cvetličnih loncih so lahko prav simpatične.

Glede tal niso zahtevne, izogibati se moramo le zelo mokrim predelom. Nekaj vrst je odlično prilagojenih za zelo siromašna in suha rastišča. Večina jih najbolje uspeva na soncu, nekatere pa se dobro počutijo tudi v svetli senci. Na istem mestu lahko rastejo kar nekaj let. Neplazeče (gručasto rastoče) in nekoliko višje vrste lahko po cvetenju porežemo in večina jih bo ponovno zacvetela. Razmnožujemo jih z delitvijo ali setvijo.

Geranium ‘Brookside’; krvomočnica

60-70 cm  cveti: 6-8   m2:7  sonce, polsenca

‘Brookside’ je križanec G. pratense x G. clarkei. Sorta ima čudovite intenzivno modrovijolične cvetove z izrazitimi temnimi rdečevijoličnimi žilami. Listje tvori gost grmiček, ki popolnoma prekrije tla in preprečuje rast plevelom. Pozno jeseni se na sončnih mestih listi eden za drugim obarvajo v rjavovijolično, ognjeno oranžno in rdeče. Rastlino je dobro razsajati na nekaj let. Če je preveč izpostavljena, jo veter ali dež poleti lahko nekoliko poležeta. Čeprav nekateri viri navajajo cvetenje vse do oktobra, po mojih izkušnjah cveti le poleti.

Z AGM nagrajena sorta pri RHS (2004).

Geranium x cantabrigiense, krvomočnica

To so križanci G. dalmaticum x G. macrorrhizum. Za njih je značilna kompaktna rast, počasno do zmerno hitro razraščanje s podzemnimi stebli ter bogato cvetenje v beli barvi ali rožnatih odtenkih. Glede tal in založenosti s hranili so nezahtevni, potrebujejo sončno ali polsenčno lego. Uspevajo tudi v svetli senci, a so redkejše in zelo malo ali pa sploh ne cvetijo. Uporabljamo jih v skalnih vrtovih, na robu gredic ter kot pokrovno rastlino. Jeseni se listje lepo obarva.

Geranium x cantabrigiense ‘Karmina’, krvomočnica

25 cm  cveti: 5-7   m2: 10-13  sonce, polsenca, svetla senca

V primerjavi z drugimi sortami v tej skupini križancev ima ta sorta nekoliko bolj izrazito roza cvetove.

Geranium x cantabrigiense ‘St Ola’, krvomočnica

20 cm  cveti: 6-7   m2: 12-15  sonce, polsenca, svetla senca

Sorta je nastala s križanjem Geranium dalmaticum ‘Album’ x G. macrorrhizum ‘Album’. Najlepše uspeva na soncu, prenese pa tudi suho senco, a je na takem mestu njen izgled zelo slab. Je ena najnižjih sort v tej skupini križancev. ‘St Ola’ je izboljšava bolj znane sorte ‘Biokovo’. Cvetovi slednje hitreje dobijo rožnat nadih.

Svetnik St. Ola, po katerem bi sklepali, da je sorta poimenovana, ne obstaja, pravzaprav gre za norveškega kralja Olafa.

Geranium clarkei ‘Kashmir White’, Clarkova krvomočnica

Sinonimi: Geranium pratense ‘Kashmir White’.

45-55 cm  cveti: 6-7(8)   m2:7   sonce, polsenca

Cvetovi so beli z drobnimi zamolklo rožnatimi žilami. Rastlina zraste v rahel grmiček, ki se lepo poda v gredico in tako lahko svoje poganjke prepleta med druge rastline. Slabo prenaša sušo.

Vrsta izvira iz Kašmirja.

Geranium himalayense, himalajska krvomočnica

Snonimi: G. grandiflorum, G. himalyense var. meeboldii.

Himalajska krvomočnica tvori goste gruče listov, ki odlično pokrijejo tla tako na soncu kot v svetli senci. Zacveti na začetku poletja, če pa jo porežemo, zacveti še enkrat konec poletja ali v začetku jeseni. Listi se jeseni lepo obarvajo. Rastline razsajamo na nekaj let.

Geranium himalayense ‘Gravetye’, himalajska krvomočnica

Sinonimi: G. himalayense var. alpinum, G. grandiflorum var. alpinum.

30-40 cm  cveti: 5-6    m2:7   sonce, polsenca

Sorta je ena najbolj kompaktnih od himalajskih krvomočnic. Od osnovne vrste jo ločijo manjši listi ter večji cvetovi v modrovijolični barvi ter rdečkastim nadihom okoli drobne bele sredice.

Sorta je nagrajena z AGM pri RHS.

Geranium × johnsonii ‘Johnson’s Blue’, krvomočnica

sinonimi: G. ‘Johnson’s Blue’, G. pratense ‘Johnson’s Blue’

30-40 cm  cveti: 6-8   m2: 7   sonce, polsenca

Ena najpopularnejših krvomočnic, ki ima velike modrikasto sivkino vijolične cvetove s temnejšimi žilami. Cvetovi so zelo veliki, saj v premeru lahko dosegajo tudi 5 cm. Z njo lahko zelo učinkovito zapolnimo mesta med drugimi rastlinami ali pa jih nekaj posadimo skupaj in lepo bodo pokrile tla. Odlično se poda k vrtnicam. Po cvetenju lahko jo porežemo, da ponovno zraste in ostane lepša v drugem delu sezone.

Z AGM nagrajena sorta pri RHS.

Geranium  macrorrhizum, korenikasta krvomočnica

30 cm  cveti: 5-7  m2:7-10  sonce, polsenca, svetla senca

Iz mesnatih podzemnih stebel poganjajo listi prekriti s kratkimi dlačicami. Le-ti tvorijo zeleni baldahin in popolnoma prekrijejo tla tudi na bolj pustih in suhih tleh. Na sončnih legah je cvetenje zelo bogato, v senčnejših pa bolj siromašno. Cvetovi so rožnate barve.

Zelo raščava vrsta, ki se z lahkoto vegetativno razmnoži s koreninskimi potaknjenci. Ravno zaradi slednjega moramo biti zelo previdni in temeljiti, če se odločimo, da bomo to krvomočnico presadili drugam, saj bodo drugače ostanki podzemnih stebel pognali nove rastlinice, ki pa jih na srečo večinoma ni težko odstraniti. Ena boljših pokrovnih krvomočnic.

Geranium ‘Orkney Cherry’, krvomočnica

25 cm  cveti: 5-9   m2:12   sonce, polsenca

Ta nizka krvomočnica med čokoladno rjavimi listi konstantno odpira nove in nove živo roza cvetove s svetlejšo sredico. Zaradi zelo dobrega in precej hitrega razraščanja je poleg gredic in skalnih vrtov dobrodošla tudi v visečih košarah, cvetlični koritih in loncih. Zelo slabo prenaša zimsko mokroto, zato lahko zagnije tudi v vlažni zimi in tleh z nekaj več gline.

Žlahtnitelj te sorte je Alan Bremner.

Geranium phaeum var. phaeum ‘Samobor’, rjavordeča krvomočnica

50 cm   cveti: 5-7   m2: 7   sonce, polsenca, svetla senca

Ta sorta se ponaša z izrazitejšimi rdečečrnimi pegami na listih, ki po velikosti zelo variirajo od rastline do rastline in se včasih zlijejo v obroču podobno obliko. Na visokih steblih se razvijejo cvetovi v temni rjavovijolični do rjavobordo rdeči barvi. Je raščava in se najbolje počuti v delni ali svetli senci. Glede tal ni izbirčna. Rada se seje in večina sejancev obdrži lastnosti staršev.

Leta 1990 je sorto odkrila Elizabeth Strangman iz vrtnarije Washfield Nursery v Angiliji. Poimenovana je po hrvaškem mestu Samobor.

Geranium ‘Philippe Vapelle’, krvomočnica

Sinonimi: G. renardii ‘Philippe Vapelle’.

30-40 cm  cveti: 6-7(8)   m2:9-10   sonce, polsenca

Nad gostimi blazinami dlakavih listov se odpirajo veliki, sivkino vijolični cvetovi z izrazitimi temnejšimi žilami. Je precej hitre rasti, zato jo moramo za kar najboljši izgled na vsaj vsake 3 leta razdeliti. Zelo trpežna sorta, ki tolerira različno zemljo, dobro prenese sušnejša obdobja ter je poleg uporabe v gredicah odlična pokrovna rastlina.

Je križanec G. renardii x G. platypetalum, ki ga je vzgojil Alan Bremner.

Geranium sanguineum, krvavordeča krvomočnica

30 cm cveti: 5-9  m2: 7   sonce, polsenca, svetla senca

Krvavordeča krvomočnica ima zanimive, globoko deljene liste in je ena za sušo najbolj prilagojenih vrst, saj njene korenine lahko segajo zelo globoko, problematična pa niso niti zelo kamnita tla. Cvetovi so intenzivno roza barve in se odpirajo celo poletje ter v začetku jeseni. Dobra pokrovna vrsta, tui v svetli senci pod drevjem.

Vrsta prihaja iz Evrope in S Turčije.

Geranium sanguineum ‘Album’; krvavordeča krvomočnica

20 cm  cveti: 5-9   m2:7-9  sonce, polsenca, svetla senca

Sorta je nekoliko nižja kot osnovna vrsta ter s povsem belimi cvetovi, ki so malenkost manjši, kot smo jih vajeni pri divji različici.

Geum sp., sretena

V naravi najdemo približno 50 vrst, ki uspevajo po gorskih rastiščih, svetlih gozdovih, ob potokih v zmernem podnebju Evrope, Nove Zelandije, Afrike ter S in J Amerike. V vrtovih gojimo predvsem križance G. chiloense in G. coccineum ter več sort potočne sretene G. rivale. Slednjim so se kasneje pridružili tudi številni atraktivni medvrstni križanci.

Gojimo jih v odcedni navadni vrtni zemlji, G. rivale pa v humoznih ter vlažnih tleh.

Razmnožujemo z jesenskim ali spomladanskim razsajanjem ter setvijo.

Geum ‘Feuerball’

→Glej Geum ‘Mrs. J. Bradshaw’

Geum ‘Goldball’

→Gelj Geum ‘Lady Strathedn’

Geum ‘Lady Strathedn’, sretena

Sinonimi: Geum ‘Goldball’.

60 cm  cveti: 6-8   m2: 10  sonce, polsenca

Ta G. chiloense križanec ima do 4,5 cm velike, delno vrstnate, sončno rumene cvetove, ki se razvijajo visoko nad listnimi rozetami na skoraj golih steblih. Med drugim čudovita rastlina za podeželske vrtove.

Nagrajena z AGM pri RHS.

Geum ‘Mrs. J. Bradshaw’, sretena

Sinonimi: Geum Feuerball’, Geum ‘Mrs. Bradshaw’.

60 cm  cveti: 6-8   m2: 10  sonce, polsenca

G. chiloense križanec z delno vrstnatimi jagodno rdečimi cvetovi. Ostalo enako kot pri Geum ‘Lady Strathedn’.

Nagrajena z AGM pri RHS.

Gypsophila sp., sadrenka, pajčolanka, šlajer

V naravi raste preko 100 vrst enoletnic in trajnic. Najdemo jih na kamnitih, suhih pobočjih, peščenih stepah, gorskih rastiščih večinoma na alkalnih tleh od V Sredozemlja do Kavkaza, v osrednji Aziji ter SZ Kitajski.

Gojimo jih predvsem zaradi drobnih cvetov v velikih socvetjih, ki spominjajo na meglico. Pri nas sadrenko (šlajer) G. paniculata že od nekdaj uporabljamo za šopke, nizke vrste pa so odlično prilagojene na kamnite in suhe razmere v skalnih vrtovih.

Gojimo jih na sončnih legah dobro odcednih tleh. Najbolje uspevajo v nevtralni do alkalni zemlji.

Razmnožujemo jih predvsem s spomladansko setvijo pri 13-18oC.

Gypsophila paniculata ‘Schneeflocke’, latasta sadrenka, pajčolanka, šlajer

Sinonimi: G. paniculata ‘Snowflake’

100 cm  cveti: 6-8  m2:4   sonce

Na zelo razvejanih steblih se razvije množica drobcenih, vrstnatih in delno vrstnatih, belih cvetov. Pazimo, da tla niso zelo zbita in vlažna, saj drugače lahko pozimi zgnije koreninski vrat. Ker samostojno rastoča potrebuje oporo, jo raje sadimo med druge malce višje trajnice.

Gypsophila repens ‘Rosea’; plazeča sadrenka

10-15 cm  cveti: 6-8    m2:13  sonce, polsenca

Hitro rastoča rastlina, ki dobro pokriva tla tudi na bolj pustih rastiščih. Razvije množico svetlo rožnatih cvetov.

Gypsophila ‘Snowflake’

→Glej Gypsophila paniculata ‘Schneeflocke’