Koralna potonika

Koralna potonika spreminja barvo cvetov

Koralna potonikaKoralna potonika (Paeonia ‘Coral Charm’) spada med zelnate trajnice, posebnost sorte pa je zelo lepo kroglasto oblikovan cvet z več redi venčnih listov (spada med delno vrstnate), ki spreminjajo barvo. Sprva je popek temneje rožnat, kasneje pa preide v koralno do lososno rožnato, pri čemer pa vrhovi lističev še dodatno posvetlijo in ustvarijo nekakšen dvobarvni, skoraj baročni učinek. Poleg prijetnega rožnatega odtenka za dodatno toplino poskrbi še živo rumena sredica prašnikov in pestičev.

Vsestranska koralna potonika

Ta 70-75 cm visoka koralna lepotica je leta 1986 prejela zlato medaljo v ameriškem društvu ljubiteljev potonik (American Peony Society). Isto društvo jo je leta 2003 in 2006 imenovalo za najboljšo potoniko na njihovi razstavi. Koralna potonika spada med bolj zgodnje sorte. Pri nas najpogosteje zacveti v začetku junija, v toplejših in zgodnih pomladih pa s cvetenjem začne že konec maja. Tudi po cvetenju ostane lepa, saj so njeni listi krasne zelene barve in lepo bleščeči. Potonika ‘Coral Charm’ velja tudi za odlično trajnico za šopke in druge cvetlične aranžmaje. Če jo odrežemo v popku, nam bo v vazi zdržala vsaj en teden. Celo v industriji rezanega cvetja velja za eno bolj cenjenih, lahko bi rekli »ekskluzivnih« sort zelnatih potonik.
In od kod je ta presežek na področju zelnatih potonik prišel? Po 20 letih žlahtnjenja je leta 1978 do tega rezultata prišel Roy Klehm v zveni državi Illinos v ZDA.

Kako poskrbimo zanjo?

Za praktično vse zelnate potonike velja, da ne marajo presajanja, zato z izjemo sadik v velikih loncih prvo ali prvi dve leti ne cvetijo. Lahko se sicer pojavijo cvetni popki, a ti največkrat odmrejo. Poskrbimo tudi za dobra tla, ki jih po potrebi dodatno izboljšamo z rahljanjem in dodajanjem preperelega hlevskega gnoja ali komposta. V kolikor so tla zelo težka in rada zastaja voda, z dodajanjem peska izboljšamo propustnost. Ko se enkrat potonike dobro vrastejo, nam bodo bujno cvetele mnogo let.

2 odziva na “Koralna potonika spreminja barvo cvetov

 1. Olga Obreza

  Pozdravljeni!
  Mene pa zanima glede potonik black beauty, duchese de nemorus,in potonika paeonialactiflora ali so te grmovnice tudi za rezano cvetje in ali so odporne na dež? kakšna stebla imajo?
  Lep pozdrav

  Odgovori
  1. Matic

   Pozdravljeni! Gre za zelnate trajnice in so primerne tudi zab rezano cvetje. Zgornja sorta, ‘Coral Beauty’ ima še posebej močna stebla in je ena najbolj pogosto sajenih sort za cvetličarstvo. Ta je tudi bolj odprona na dež, medtem ko ostale v polnem cvetenju lahko nekoliko povesijo cvetove.
   Lep pozdrav

   Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja