Plamenke

Odbite plamenke v roza in zeleni

PlamenkePhlox paniculata oz. po slovensko latasta plamenka, po domače tudi floks, je stara trajnica, ki jo na slovenskih garteljcih videvamo že zelo dolgo. Seveda žlahntitelji nikoli ne počivajo in vsako leto uspejo ustvariti nekaj novega. Sorta ‘Sherbet Cocktail’, ki jo mnogokrat najdemo tudi pod napačnim imenom ‘Sherbet Blend’ je zelo nenavadna. Cvetovi so rahlo zavihani in dvobarvni. Sredica je roza, zunanji del pa rumenozelen.

Kako jo najlažje vključimo v zasaditev

Sorta je visoka nekje med 60 in 75 cm, zato ne polega. Vseeno pa lahko poskrbimo za boljšo razvejenost in še malce nižjo rast s pinciranjem v maju. Več stebel pomeni več socvetij, a bodo ta nekoliko manjša, kot bi bila, če bi pustili le nekaj močnih poganjkov. Zacveti junija, z odstranjevanjem socvetij pa spodbudimo pocvitanje, ki traja vse do septembra.
Zaradi nenavadne kombinacije roza in zelene je morda kdo postavljen v manjšo zadrego glede umestitve te sorte izpod rok Nizozemca Jana Verschoora. Vsekakor ni najbolj primerna za pisane zasaditve in nekako diktira druženje z bolj sorodnimi odtenki. Čudovito bo izpadla v kombinaciji z drugimi rožnatimi rastlinami, dodamo pa ji tudi belo cvetje in srebrno listje. Za najbolj izostreno oko pa vključimo nekaj zelo svetle živahne zelene; bodisi v listu ali cvetu. Prva mi na misel pride latasta hortenzija Hydrangea paniculata ‘Limelight’ in jabolčno zeleno listje flomisa Phlomis tuberosa, ki sicer cveti v rumeni barvi, a je ta dovolj »mehka«, da ne kvari barvne kombinacije.

Poskrbite za svoje plamenke

Sorta slovi kot precej zdrava. Lataste plamenke so namreč znane po napadih pepelaste plesni, katerim pa se z novejšimi sortami lahko povsem izognemo. Kljub vsemu je priporočljivo poskrbeti za zračnost, kar pomeni, da okoli plamenk ne nagnetemo velikega števila drugih visokih trajnic. Pazimo tudi, da tla niso pregnojena, saj zelo hitra rast vodi v bolj krhko tkivo, ki je bolj dovzetno za napade plesni. Na drugi strani pa zelo siromašna tla onemogočajo pravilen razvoj tkiv in organov, kar tudi slabi odpornost rastline.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja