VIZITKA

Znanstveno imeAllium ssp.

Slovensko ime: luki

Izvor: predvsem severna polobla, izjema sta Afrika in Južna Amerika

Odlike: odpornost proti suši, ne potrebuje veliko hranil, z različnimi vrstami lahko pokrijemo velik del sezone, odporen proti boleznim in škodljivcem, povsem prezimen, medovit, zdravilen, marsikatera vrsta uporabna kot zelišče, za rezano in suho cvetje …

V rodu lukov najdemo veliko vrst, podvrst in sort, za veliko večino pa so značilna bolj ali manj okrogla socvetja iz številnih malih cvetov. Če liste zmečkamo, imajo značilen vonj po česnu. Vse vrste imajo v tleh ali čebulico ali koreniko in ravno ta dva založna organa marsikateri vrsti pomagata prenesti tudi daljšo sušo. Cvetovi, ki so z vidika vrtnarja najpomembnejši atribut rastline, so beli, rožnati, vijoličasti ali redkeje rumeni.

Bolezni pri tem rodu so prej izjema kot pravilo.

Gojitvene zahteve

Velika večina na vrtovih pogosteje gojenih vrst in sort se najbolje počuti v običajnih vrtnih tleh ali lažjih tleh. Izjema je na primer robati luk, ki ga lahko gojimo tudi v težjih in vlažnejših tleh. Večina potrebuje sončno rastišče, a dobro prenaša tudi lege, kjer je del dneva senca. Izjema je priljubljeno zelišče čemaž, ki najlepše uspeva pod listavci. V grobem velja, da večje kot ima sorta socvetja, več pazljivosti pri gnojenju potrebuje. Največja socvetja imajo vrste in sorte s čebulicami in pri teh listi hitro propadejo, največkrat že v času cvetenja. Z dognojevanjem moramo torej začeti takoj, ko zrastejo listi, in luku tako pomagati, da bo v kratkem času lahko okrepil čebulico za naslednje leto. Na drugi strani pa predvsem pri korenikastih vrstah in čebulnih vrstah z majhnimi socvetji glede gnojenja niso zahtevne, saj zadovoljivo uspevajo tudi v revnih tleh.

Razmnoževanje

Vrste lahko sejemo jeseni ali spomladi, najboljše rezultate lahko pričakujemo v zelo peščenih tleh. Mogoče je tudi razdeliti sklope čebulic in jih posaditi ločeno v času mirovanja (poleti ali jeseni), še lažje pa gre pri korenikastih vrstah, ki jih delimo kot običajne šopasto rastoče trajnice, najbolje spomladi ali jeseni.

Oblikovanje zasaditev

Čebulne vrste lukov v zasaditve dodajamo kot dodatke, zadnjo piko na i. Na bolj ali manj visokih golih steblih okrogla ali kobulasta socvetja kar »lebdijo« nad ali med drugimi rastlinami, še posebno lepo izpadejo na primer med nižjimi in srednje visokimi okrasnimi travami, mačjimi metami, krvomočnicami, uporabni pa so tudi med vrtnicami. Na drugi strani pa so korenikaste vrste in sorte vse nižje, saj zrastejo največ 40 cm. Te obdržijo gost sklop zelenih do modrikastozelenih listov vse do jeseni in tudi ti odigrajo svojo vlogo pri videzu grede. Tako lahko slednje sadimo povsem v ospredju zasaditve.

Prehod med pomladjo in poletjem

Kar nekaj višjih vrst in sort zacveti v drugi polovici maja in v začetku junija. Takrat je na marsikateri gredi malce zatišja, saj so tipične spomladanske cvetlice, tudi spomladanske čebulnice, že končale s cvetenjem, tisti pravi poletni val pa se še ni dobro začel. V obilici zelenja bujno rastočih trajnic visokega poletja torej barvitost obdržijo pokonci ravno luki. Priporočam sajenje Allium ‘Purple Sensation’, ki zacveti že sredi maja, malo za njim pa še A. christophii, A. ‘Gladiator’, A. atropurpureum, A. giganteum, A. ‘Globemaster’, A. ‘Mount Everest’ in A. nigrum. Večje socvetje kot ima, lepše pride do izraza, če ga sadimo posamično, a z majhnimi razmiki, če pa ima sorta manjša socvetja, pa jih za najlepše učinke sadimo v malce bolj goste skupine.

 

Za travniško vzdušje

Lepo število lukov ima majhna socvetja, ki pa so še vedno zelo opazna in dekorativna. Z njimi lahko oblikujemo tako zasaditve za cvetlične gredice kot zasaditve, ki spominjajo na travišča. Že v divjini, predvsem na suhih traviščih, najdemo obloglavi luk, Allium sphaeorcephalon, ki z ovalnimi, kot majhno jajce velikimi in bordo rdečimi do vijoličastimi socvetji krasi poletja med travnimi bilkami. Podobno lahko uporabimo tudi modri luk, A. caeruleum, rožnati gredljati luk, A. carinatum, visok in gracilen, a zelo naravnega videza je kazahstanski luk, A. ramosum, z belimi socvetji, na naših vlažnih travnikih srečamo svetlo rožnat in nižji robati luk, A. angulosum. Tako najdemo vrste in sorte za suhe, normalne in vlažne razmere.

Vrste in sorte

Še posebej priporočamo:

Allium ‘Millenium’, luk

Malce novejša sorta, ki je nastala kot križanec A. senescens x A. nutans s korenikasto osnovo, gostim sklopom poganjkov in precej intenzivno rožnatimi okroglimi socvetji. Ravno ta intenzivnejši odtenek cvetov pri mnogih dela to sorto tako priljubljeno. V povprečju zraste 30–40 cm in je tako kot v nadaljevanju opisan ‘Summer Beauty’ odličen »partner« za vrtnice. Višek cvetenja lahko pričakujemo julija in v začetku avgusta.

Allium ‘Summer Beauty’, luk

Sorta je zelo podobna zgoraj opisani, le da so socvetja nežnejšega rožnatega odtenka in se pojavijo malce prej, tako da se sorti za krajši čas prekrijeta s cvetenjem. Dobro se obnese tudi na težjih glinenih tleh, najraje pa ima rahla in prepustna tla.

Allium sphaerocephalon, obloglavi luk

Ena boljših čebulnic za naturaliziranje. Ker tudi pri nas raste na suhih traviščih, ga s pridom uporabimo v zasaditvah, kjer imajo okrasne trave pomembno vlogo. Zelo lepo se ujame na primer v kombinaciji s travo bodalico ali katero od bilnic, z možinami, barvilnimi pasjimi kamilicami … Temna bordo vijoličasta jajčasto oblikovana socvetja se pojavijo julija in avgusta.

Allium ramosum, afganistanski drobnjak

Bela socvetja so pretežno ploščata, uporaben tudi v kulinariki, tudi zelo lepa, vitka okrasna rastlina za med vrtnice ali trajnice. Še posebno lepo deluje med nežno bodalico na lahkih tleh, posebno lep dodatek pa je tudi v srebrnih zasaditvah. Višina 30–45 cm.

Allium senescens in A. senscens subsp. montanum, gorski luk

Korenikasti tip luka, ki se razrašča gručasto, listi so zelo ozki in bolj ali manj sivo do sivomodro nadahnjeni. Skoraj povsem okrogla socvetja so svetlo rožnata in se pojavijo v drugi polovici poletja. Gre za nizke trajnice, ki so izredno trpežne in bodo preživele v zelo slabih tleh ali tudi zelo dolga obdobja suše. 

CLOSE

Kategorije izdelkov

Dodaj v košarico